Egeltjes mogen op avontuur in het belevingsbos van Noordscheschut

Noordscheschut Donderdagavond kregen een aantal egeltjes die afgelopen periode bij Roel Tichelaar in de egel(nood)opvang zaten. Dit nadat de diertjes meestal flink ziek en ondervoed bij ‘T Egelhuus in Hollandscheveld werden aangemeld.
De noodopvang is meestal niet bij ‘t Egelhuus in Hollandscheveld maar vooral bij mensen thuis die daar buiten een goede plek voor hebben in de tuin of schuur. In samenwerking met
 ‘t Egelhuus in Hollandscheveld en Belevingsbos Noordscheschut werden de diertjes, die weer op eigen pootjes kunnen staan na de goede verzorging,  donderdagavond vrij gelaten in de natuur bij het belevingsbos in het dorp .

Rond de 25 kinderen en hun ouders kwamen op het oproepje op FB van de Schutse Bengel af om er bij te zijn wanneer er egels bij het bos werden uitgezet.

Deze Egels komen uit de noodopvang van de familie Tichelaar uit Noordscheschut, zij ondersteunen hierin de Egelopvang  ’t Egelhuus in Hollandscheveld.  Sommige egels zijn nog te klein en te licht om in de natuur te worden uit gezet en kunnen uit zich zelf nog geen nest maken om te overwinteren.  Deze egels die alleen onderdak, eten en water nodig hebben worden opgevangen bij de familie Tichelaar.  Alle Egels met medische verzorging verblijven in ‘Egelhuus en zij doen ook de ‘echte’ opvang.

 

3 Egels waren groot genoeg om te worden uitgezet en deze keer is dat aan de rand van het Belevingsbos Noordscheschut gedaan waar ook een volkstuinencomplex ligt.  Die hebben hier ook erg baat bij want Egels zijn gek op slakken en het slakken seizoen is weer begonnen dus er is gelijk ook voldoende voedsel voor ze.

Roel Tichelaar heeft de egels eerst gewogen voordat ze werden uitgezet, dat vonden de kinderen leuk om te zien dat ze in de weegschaal werden gezet.  Alle 3 de egels waren rond de 800 gram. ( 822 – 817 – 746).

 

Toen mochten de kinderen allemaal een handje vol kattenvoer, waar de egels gek op zijn, in de omgeving uitstrooien zodat er gelijk voedsel in de buurt ligt.  1 egel ging gelijk op pad om de omgeving te verkennen en vond in de bloemenstrook en het hoge gras gelijk een lekker plekje, de andere 2 egels waren niet erg actief want het was eigenlijk nog te vroeg voor hen, en zij kropen dan ook weer lekker in het stro en nachtkastje om verder te slapen, zij zullen wanneer ze er aan toe zijn vanzelf uitkruipen en een plekje gaan zoeken, egels zijn nachtdieren.

De kinderen vonden het prachtig en soms ook een beetje eng want vele hadden nog nooit een egel in het echt gezien.

Spar Noordscheschut trakteerde iedereen nog op lange vingers met muisjes en drinken want het was tenslotte toch een soort kraamfeest, een 2de geboorte want helaas niet alle egels redden het in de opvang.

Egels zijn belangrijk voor de biodiversiteit in de natuur, ruim daarom niet altijd alles netjes op in je tuin. L,aat ergens in een hoekje blad of tuinafval liggen, hierin kunnen zijn een nestje maken, ook is dit goed voor alle wilde bijen.  Voor meer informatie over egel opvang kan je naar de site van www.egelhuus.nl