Algemeen

Een bijzondere 10e editie Singer-songwriter festival in De Tamboer

Hoogeveen – De tiende editie van het Sinter-songwriter Festival in theater De Tamboer is een feit! En het was een avond om niet snel te vergeten. De avond begon lekker rustig met CHELS en eindigde met Groningse feelgood folkband Steernvanger. Een nieuw concept van de avond waren de ‘Silent Disco’ hoofdtelefoons die te gebruiken waren om de muziek beter te horen. Het festival was volledig uitverkocht en het was dan ook gezellig druk.

In 2013 begon het Singer-songwriter festival in theater De Tamboer en dat er voor deze tiende editie nét iets meer werd uitgepakt, was goed te merken. Namen als Maaike Ouboter en Julia Zahra, maar ook de opkomende Britse artieste Rachel Croft passeerden de revue op deze avond. Een festival waarin het de oude ‘feelgood vibes’ zoals altijd aanwezig zijn, maar ook een avond waarin veel werd uitgeprobeerd. Bij de ingang werden hoofdtelefoons uitgedeeld die men kon gebruiken om de muziek beter te horen, zonder anderen tot last te zijn. Deze waren te gebruiken bij de optredens van CHELS en Rachel Croft in de Forumfoyer van het theater en werden volop gebruikt. Ook de artiesten hielden van uitproberen: er werden een aantal liedjes gespeeld die nog niet eens officieel waren uitgebracht en het Hoogeveense publiek werd daarmee gebruikt als testpubliek.

De aftrap van het theater vond plaats in de Forumfoyer door CHELS. Een jonge singer-songwriter die momenteel ook op tour is samen met Ilse de Lange en poëtische, zachte muziek bracht. Zoals ze zelf uitlegde: “Iemand die introvert is en niet zoveel zegt, heeft niet perse niks in het hoofd omgaan. Over het algemeen hebben zij de meeste betoverende wereld daar binnenin.” Haar beeldende expressies maakten dat tijdens het optreden ook goed duidelijk en haar muziek viel dan ook verassend goed in de smaak bij het publiek.

Na drie kwartier verhuisde het publiek gezamenlijk naar de Passagezaal, waar het optreden van Maakie Ouboter op de planning stond. De zangeres die op haar muziekvideo van ‘Dat ik je mis’ maar liefst 25 miljoen kijkers kreeg, bracht een repertoire van oudere liedjes en een aantal nieuwe liedjes. Zo vertelde zij samen met Eric Corton te gaan optreden in 2024, maar zolang kon ze niet wachten. Daarom had ze intussen een nieuw liedje geschreven waar het Hoogeveense publiek over mocht oordelen.

De grote verassing van de avond was het derde optreden dat weer plaatsvond in de Forumfoyer. Rachel Croft is een opkomend talent dat al te zien is geweest op BBC2 en wordt gezien als Engelands grootste opkomende artiest. Haar muziek wordt gedraaid op radiostations over heel Europa, in de USA en zelfs Australië. De zangeres bracht een ietwat duistere bluesy muziek en het Hoogeveense publiek was er dol op! Muisstil als het was tijdens het zingen, zo overdonderend was het applaus aan het eind van de liedjes. De artieste verkocht dan ook een leuk aantal gesigneerde cd’s aan het eind van de avond en vertelde ons dat ze “heel blij was dat haar eigenzinnige humor goed werd opgevat in Nederland”.

Voor het tweede optreden in de Passagezaal stond Julia Zahra op de planning. De zangeres is bekend van onder andere The Voice of Holland en Beste Zangers en heeft een lekker swingend repertoire meegenomen. Ook zij speelde een aantal bekendere oude liedjes, afgewisseld met liedjes die nieuw waren. Het publiek had er duidelijk zin in: Julia kreeg niet alleen een daverend applaus na elk nummer, er werd ook tegen haar gesproken met aanmoedigende woorden vanuit het publiek tussendoor. Een “You go girl!” vanuit het publiek werd dan ook aangenomen met dankbare woorden van Julia en het nummer ‘Just an illusion’ werd goed meegezongen door het publiek.

De afterparty van de avond vond wederom plaats in de Forumfoyer, met de Groningse band Steernvanger op het podium. De in Hoogeveen nog onbekende band, stond eerder al op Eurosonic Noorderslag, Noorderzon, Bevrijdingsfestival Groningen, Drèents Liedtiesfestival, EchtErik Festival en het Ede Staal Muziekfestival. In Groningen zijn ze al een echte sensatie. De band zorgde voor een feestelijke afsluiter van het festival, waarbij zelfs het barpersoneel de avond dansend afsloot.

GD fotografie heeft deze avond voor ons foto’s gemaakt: Klik hier om ze te bekijken

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, een muziekinstrument bespelen en binnen
Chels begon de muzikale avond

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, een muziekinstrument bespelen, staan, gitaar en binnen

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en polshorloge
De Silent Disco koptelefoon bij Rudie Reinders op het hoofd
Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, een muziekinstrument bespelen, gitaar, binnen en de tekst 'GD Fotografie'
Rachel Croft

.

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, een muziekinstrument bespelen, binnen en de tekst 'GD Fotografie'

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, mensen die muziekinstrumenten bespelen, staande mensen, gitaar, binnen en de tekst 'GD Fotografie'
Julia Zahra

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en de tekst 'GD Fotografie'

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, staande mensen, mensen die muziekinstrumenten bespelen, gitaar, binnen en de tekst 'GD Fotografie'

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, staande mensen, mensen die muziekinstrumenten bespelen en gitaar

Kan een afbeelding zijn van 7 mensen, staande mensen, mensen die muziekinstrumenten bespelen, gitaar en de tekst 'WY GD Fotografie'
De Steernvangers

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, mensen die muziekinstrumenten bespelen, staande mensen, gitaar en binnen

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
De dansende barmedewerkers hadden het de hele avond goed naar hun zin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen