Dodenherdenkingen in Hollandscheveld, Hoogeveen en Nieuwlande

HOLLANDSCHEVELD De dodenherdenking in Hollandscheveld begint om 18.30 uur met een dienst in de Hervormde kerk. Om 19.15 uur leggen kinderen van de drie basisscholen kransen van de gemeente, de Historische Kring en de scholen zelf. Aansluitend is er een stille tocht naar de begraafplaats. Wethouder Gert Vos houdt hier een toespraak. Daarna dragen kinderen van de basisscholen gedichten voor. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Schrijfster Leny Hamminga spreekt daarna een korte overweging uit. De herdenking wordt muzikaal omlijst door muziekvereniging Irene.

HOOGEVEEN In Hoogeveen begint om 19.00 uur de dodenherdenking op het Raadhuisplein. Burgemeester Karel Loohuis houdt daar een toespraak. Aansluitend worden bloemen en kransen gelegd bij het verzetsmonument. Om 19.15 vertrekken de belangstellenden voor een stille omgang naar de voormalige synagoge aan de Schutstraat. Van daaruit gaat de tocht naar de Joodse begraafplaats aan de Zuiderweg. Daar worden bloemen gelegd. De stille omgang gaat verder naar het monument bij de ingang van de nieuwe begraafplaats, waar kransen worden gelegd. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Muziekvereniging Wilhelmina verleent medewerking aan de herdenking.

NIEUWLANDE In Nieuwlande vertrekt om 19.45 uur een stille tocht vanaf basisschool De Hoeksteen naar de twee geadopteerde monumenten in Nieuwlande: het verzetsmonument en het Yad Vashem monument. Daar worden kransen gelegd. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Daarna houdt wethouder Erik Giethoorn een toespraak. Na de herdenking vertrekt de stoet naar het multifunctioneel centrum. Juliana de Bazuin verleent muzikale medewerking.