Algemeen

Dit jaar regent het lintjes door de telefoon

Niet opspelden maar opbellen. Dat gaan burgemeesters doen nu op vrijdag 24 april de lintjesregen een andere vorm krijgt en Koninklijke onderscheidingen niet worden uitgereikt. Grote bijeenkomsten zijn door de maatregelen om het corona-virus in te dammen niet mogelijk. Toch kan het een mooi moment worden, legt directeur Martine van Grieken van de Kanselarij der Nederlandse Orden uit.

Doorgaans worden mensen met een smoesje naar het gemeentehuis gelokt, om daar hun onderscheiding te ontvangen. Of komen burgemeesters op bezoek om mensen met het lintje te verrassen. “In de loop van maart werd snel duidelijk dat dit op de meeste plekken niet mogelijk was”, zegt Van Grieken. “Vaak zijn mensen die een lintje krijgen ook op leeftijd en kwetsbaar. En ook is het ontzettend jammer als er geen familie of vrienden bij de uitreiking kunnen zijn.”

Corona
Vrienden of familie houden de gelukkigen dit jaar met een smoesje in de buurt van een telefoon, zodat hun burgemeester het mooie nieuws op afstand kan vertellen. Dat mag bijvoorbeeld ook met een videoboodschap. De uitreiking zelf vindt later plaats, op één landelijke uitreikdatum, als de maatregelen om het corona-virus in te dammen dat toelaten.

Veel Nederlanders werken momenteel, bijvoorbeeld in de zorg of supermarkten, door het virus veel harder dan normaal. Verdienen zij geen onderscheiding? “Daar denken we zeker over na. Wat deze mensen presteren, vaak met gevaar voor eigen leven, is geweldig. Misschien wordt daar later een speciale onderscheiding voor in het leven geroepen.”

Proces
Jaarlijks ontvangt de Kanselarij zesduizend voordrachten voor Koninklijke onderscheidingen. Van de circa dertig medewerkers beoordelen er zo’n tien continu aanvragen. Anderen beheren bijvoorbeeld de voorraad aan versierselen of het speciale ICT-systeem, waarin de aanvragen worden bijgehouden. Het advies van de Kanselarij gaat naar het Kapittel voor de Civiele Orden, dat de minister adviseert op wiens beleidsterrein iemand actief is. Als die akkoord is, ondertekent de Koning daarna het besluit.

Drijfveer
Het grote aantal aanvragen betekent niet dat medewerkers van de Kanselarij op de automatische piloot werken, zegt Van Grieken: “Nog steeds kan ik van sommige verhalen kippenvel krijgen. Ooit was ik bij een uitreiking tijdens de lintjesregen. De burgemeester interviewde mensen die een onderscheiding zouden krijgen. Een echtpaar op het podium antwoordde dat het een vergissing moest zijn, zij hadden niets bijzonders gedaan. De burgemeester sneed het onderwerp pleegzorg aan en toen werd het duidelijk. Ze vingen al vijftien jaar kinderen op voor wie direct opvang nodig was. Hun huis en gezin was voor een groot aantal kinderen per jaar een crisisopvang. Dat ben ik nooit vergeten. Het zijn allemaal unieke verhalen.”

Foto insturen van het nieuwe lid in de orde van Oranje Nassau

In verband met de coronacrisis vind de redactie het absoluut onverantwoordelijk om bij de mensen een fotograaf langs te sturen. Maar u mag  altijd een foto insturen van het heugelijke feit. Deze moet voorzien zijn van de naam van het nieuwe lid in de orde van Oranje Nassau. Vrijdag na 13.00 uur zullen de nieuwe leden gepubliceerd worden. Foto insturen kan naar redactie@websitehoogeveen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen