COA wil dat asielzoeker het AZC Hoogeveen verlaat

Assen/Hoogeveen – Maandag diende een opmerkelijk kort geding voor de rechtbank in Assen. Een inwoner van het AZC Hoogeveen weigert namelijk het centrum te verlaten, omdat de aangeboden woonruimte in Veenendaal wordt afgewezen. Het COA wil daarom dat de man vertrekt.

De 53-jarige asielzoeker kreeg in 2016 een verblijfsvergunning en dit jaar werd hem woonruimte aangeboden. Volgens de man, afkomstig uit Eritrea, is de woning vies en vochtig.

In gesprekken met het COA heeft de man een video en foto’s laten zien van de, in zijn ogen, vieze en vochtige woning. De advocaat van de COA wijst die echter af, er zouden geen ernstige gebreken op zijn te zien. Omdat hij tweemaal de woning heeft geweigerd moet hij het AZC verlaten, zo eist het COA.

De man verklaarde dat hij alleen om reparatie van de gebreken had verzocht en dat hij niet wist dat hij het AZC moest verlaten bij weigering.

De advocaat van de asielzoeker wees er op dat er bij het tweede gesprek geen tolk aanwezig was waardoor er sprake is van een procedurefout. Ook is er momenteel voldoende plaats in het AZC vanwege minder asielzoekers.

De uitspraak is over 14 dagen maar de rechter liet al weten dat er geen ernstige gebreken waren te zien op het beeldmateriaal.