Ook dit schooljaar doet een groep enthousiaste technasiumleerlingen van het Roelof van Echten College (RvEC) mee aan de CanSat-competitie. De opdracht? Maak van een frisdrankblikje (Can) een werkende satelliet (Sat) met een wetenschappelijke missie. Teams uit het hele land bedenken, bouwen en testen hun eigen satelliet. De tien beste teams krijgen de kans hun CanSat met een echte raket te laten lanceren tot 1 km hoogte.
RvEC-team bij beste tien teams
Het team ‘Forward Unto Dawn’ presteerde goed genoeg om met de beste tien teams deel te nemen aan deze bijzondere lancering op ASK ’t Harde. Daar werden de blikjes met een raket van de TU Delft-studenten omhoog gebracht en op grote hoogte losgelaten. Tijdens de afdaling verzamelden de leerlingen via hun zelfgebouwde grondstation meetgegevens van de sensoren in hun CanSat.
Hitte-eiland effect meten
Het team van het RvEC had hun CanSat uitgerust met infraroodcamera’s om het hitte-eiland effect van steden te meten. Dit effect, dat vooral ’s nachts optreedt, zorgt ervoor dat de temperatuur in stedelijke gebieden minder snel daalt. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor kwetsbare groepen zoals baby’s, kinderen en ouderen. Door het in kaart te brengen, kunnen gerichte maatregelen worden genomen.
Naar de finale
Helaas gooide de harde wind roet in het eten: geen van de tien CanSats kon direct na de lancering worden teruggevonden door Defensie. De zoektocht gaat echter door, dus er is nog hoop dat het team hun CanSat terugkrijgt. Ondertussen werken de leerlingen aan hun eindrapport, dat ze in de finale zullen presenteren. De winnaar van de competitie mag Nederland vertegenwoordigen op het Europese evenement ‘Space Engineer for a Day’ in Noordwijk.