Campagne Orange theWorld dit jaar in teken van melden van geweld

Ook dit jaar besteedt gemeente Hoogeveen aandacht aan de internationale campagne Orange the World waarin opgeroepen wordt geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Het thema dit jaar is: Meld geweld!

Wethouder Janita Tabak: ‘Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Vrouwen praten er niet makkelijk over, het lijkt een taboe. Het belangrijkste is, dat we vrouwen aan het praten krijgen. Ga het gesprek aan met elkaar, doorbreek het zwijgen. Denk niet dat het jouw schuld is: het is niet jouw schuld!’

TELEFOONNUMMER EN SITE

Er is een nationaal telefoonnummer opgericht waar geweld gemeld kan worden: 0800 – 2000. Daarnaast is in oktober de website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl gelanceerd waarop zoveel mogelijk meldpunten, hulplijnen en organisaties die geweld tegen vrouwen bestrijden, zijn verzameld.

VEILIGE STRATEN

In Hoogeveen werd vorige week het startsein voor de campagne gegeven door het hijsen van de vlag voor het raadhuis door burgemeester Karel Loohuis en wethouder Janita Tabak. Daarna ondertekende Karel Loohuis de Safe Streets verklaring. Met deze verklaring spreekt de gemeente Hoogeveen de intentie uit een Safe Streets gemeente’ te worden. Dat betekent dat de gemeente in samenwerking met organisaties als Soroptimistclub De Reestlanden en UN Women Nederland zorgt voor veilige, inclusieve en toegankelijke openbare ruimtes.

VERLICHTE GEBOUWEN

Tijdens de actieperiode worden in Hoogeveen onder meer de fonteinen aan de Eiermarkt en theater De Tamboer oranje uitgelicht. De actieperiode wordt op 9 december afgesloten met een livestream over het thema “Geweld hoort nergens thuis” georganiseerd door Soroptimistclub De Reestlanden. Kijk voor meer informatie en kaarten op
www.detamboer.nl.