‘Bloedmaan’ blijft bijzonder fenomeen

Hoogeveen/Dwingeloo: Aanstaande vrijdagavond is er een volledige maansverduistering te zien vanaf 21.30 uur aan de zuidoostelijke horizon. De maan zal verschijnen met een rode kleur, een bijzonder fenomeen dat de naam ‘bloedmaan’ heeft gekregen. Het hoogtepunt is om 22.22 uur en de volledige eclips eindigt om 23.14 uur. Het is en blijft een bijzonder verschijnsel die in grote delen van de wereld gevolgen kunnen hebben.

YouTube staat vol met filmpjes van doempredikers die het einde van de wereld voorspellen naar aanleiding van het natuurverschijnsel. U hoeft alleen maar de zoekterm ‘bloedmaan’ in te voeren en u krijgt een keur van video’s met alle mogelijke betekenissen, het is maar wat u geloven wilt.

Bloedmaan:

Bij een ‘bloedmaan’ komt de maan tussen de aarde en de zon te staan waardoor de dampkring het zonlicht afbuigt en de kleur rood weerkaatst waardoor onze planeet de maan in een rode gloed zal zetten. Deze eclips is de langstdurende maansverduistering van de 21 eeuw.

Diverse observatoria zijn volgeboekt waaronder ook het Planetron in Dwingeloo. Daar is normaal plaats voor 160 personen maar dit keer komen er 250 kijkers. Er is dan ook extra personeel ingepland.