Bevrijd met dank aan de Belgische SAS Parachutisten

Bevrijding? Het begon met hoop, en veel verwachting, toen in september 1944 de slag om het zuiden van ons land werd gevoerd. Er kwam nog een winter met terreur overheen, over die toch al veel te lange bezettingsperiode. Vervolgens kwamen de geruchten over de optrekkende geallieerden. Dan ineens is er een stortvloed aan gebeurtenissen, nog meer geruchten, bevestigde en onbevestigde verhalen, maar ook de rouw van de vernietigende acties van een bezetter in zijn eindfase. Maar wat gebeurde er nu eigenlijk precies, rondom de bevrijding van de gemeente Hoogeveen?

Dinsdagavond 8 april as om 19.30 uur, half 8, begint in de Bibliotheek aan de Willemskade te Hoogeveen een avond over de bevrijding van Hoogeveen. De avond is opgezet in samenwerking met de Bibliotheek Hoogeveen, de Verhalenwerf en de Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hoogeveen e.o. Albert Metselaar geeft verslag van zijn onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de bevrijding, van 80 jaar geleden. Centraal daarbij staat het werk van de Belgische SAS Parachutisten en de XII Manitoba Dragoons, twee eenheden die samen de bevrijding voor hun rekening namen op 10 en 11 april 1945. De dagen ervoor waren ze al aanwezig in het gebied voor eerste verkenningen. Van de toenmalige gemeente Hoogeveen is 75% bevrijd door de Belgische eenheid, de 1th Belgian SAS Parachute Regiment.

Op 8 april verschijnt tevens het bevrijdingsboek van Hoogeveen en omgeving (van Zuidwolde tot Nieuwlande, van Elim tot Pesse), waarin gedetailleerd wordt weergegeven wat er rond onze bevrijding is gebeurd. Het boek telt 290 bladzijden en is in deze vorm en met deze inhoud niet eerder verschenen.  Voor het boek is ondersteuning verkregen van de Belgische ambassade in Nederland en de gemeente Hoogeveen. Alle oudere onderzoeken van de hand van Albert Metselaar zijn bij elkaar gevoegd. Het boek is voorzien van tal van foto’s, waarvan een deel is ingekleurd, wat de zaak nog levendiger maakt. Blijdschap, verdriet, ontreddering, gevechten, alles wat oorlog en bevrijding te bieden had, het komt aan ons voorbij, in een ordening op basis van chronologie of thema. Op de omslag van het boek een van de groepen van de BS van Rieks Zomer. Ook de Binnenlandse Strijdkrachten worden behandeld.

Het boek is voorzien van een voorwoord van burgemeester Breukelman van Hoogeveen. Zowel de gemeente Hoogeveen als de Belgische ambassade hebben de uitgifte mede mogelijk gemaakt. Aandacht is er namelijk ook voor de bevrijders zelf, de 1th Belgian SAS Parachute Regiment en de XII Manitoba Dragoons. Zoals de achterkant van het boek dan ook zegt, het verschijnt om helder te houden wat deze eenheden voor ons gedaan hebben en wat de achtergrond is van het monument voor hen, voor ons raadhuis.

Het boek wordt uitgegeven door de Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hoogeveen & Hollandscheveld. Los van de gemeente Hoogeveen en de Belgische ambassade is er ondersteuning van de Stichting Levende Geschiedenis Drenthe en GaCreatief uit Meppel. De prijs van het boek kan daardoor op laag blijven, voor een product van deze omvang, 290 bladzijden fors formaat.