Bericht van de frontline: uit het leven van een coördinator van Stichting Leergeld

Hoogeveen – Sinds zondag 15 maart heeft voor bijna iedereen het leven een andere wending genomen. De coronacrisis van 2020 zal nog lang in ons geheugen gegrift blijven. Over de vraag “Wat deed jij toen het coronavirus uitbrak?” hoeven we niet lang na te denken. De meesten waren en bleven thuis, wie nog in het buitenland was, moest zo snel mogelijk zien thuis te komen.

Zo snel hebben we de wereld nog nooit zien veranderen. Wat het betekent voor de mensen in de zorg en in het onderwijs zien we dagelijks in de media. Maar wat gebeurt er in de gezinnen? De kinderen moeten thuis hun schoolwerk doen. Er wordt een zware wissel getrokken op de ouders die hun kinderen in het gareel moeten houden. Hoeveel adhd-kinderen zijn er, hoeveel kinderen met een autistische stoornis, hoeveel hypersensitieve kinderen? Wie kan achter de schermen van die gezinnen kijken waar het inkomen rond het minimum ligt? Bij de voedselbanken zien we de nood van die mensen groeien. Bij Stichting Leergeld stromen de aanvragen binnen. Het zijn allemaal aanvragen voor een laptop, want alle kinderen worden geacht digitaal onderwijs te volgen. Zij gaan online met de meester of de juf, die hun uiterste best doen om ieder kind zo goed mogelijk te begeleiden.

Ikzelf ervaar nu dagelijks, als coördinator van de Stichting Leergeld Hoogeveen, de nood in deze gezinnen. Soms is er een oude laptop of pc aanwezig, maar niet voor elk kind. En de leerlingen moeten wel op een bepaalde tijd online zijn om de instructie te volgen van hun juf of meester.

Het voortgezet onderwijs in Hoogeveen voorziet gelukkig zelf in de computerbehoeften van de leerlingen. Zo kunnen we ons nu concentreren op de kinderen van de basisscholen. Het aantal aanvragen loopt gestaag op. Ik probeer deze zo snel mogelijk te verwerken, want elke dag is er één. Maar als ik bedenk dat al die kinderen die nu nog zonder zitten, of moeten delen met broertjes en zusjes realiseer ik me, dat de achterstand die deze kinderen oplopen alleen maar groter wordt. Het is te hopen, dat we financiële armslag houden. Dat het nodig is staat vast.  Donaties zijn altijd welkom.

Wij zullen doorgaan!

Marga Rouwhorst, coördinator Stichting Leergeld Hoogeveen

2 april 2020