Algemeen

Bazuin / Sjofar klinkt te Hoogeveen bij Joods Nieuwjaar / Rosh hashanah

Hoogeveen heeft diverse oude tradities. Een ervan is het blazen op de sjofar, de bijbelse bazuin, tijdens het Joodse Nieuwjaar. Vanaf ongeveer 1755 heeft Hoogeveen een Joodse gemeenschap gehad, groot genoeg om vieringen te houden, en zal die bazuin hebben geklonken. In de oorlog werd hij tot zwijgen gebracht.

Jaren geleden al weer, is de traditie opgepakt, op de vooravond van het Joodse Nieuwjaar, maar eigenlijk daarmee op het punt zelf, want als het donker wordt, dan begint in de traditie de nieuwe dag. Nu is het een vooruitkijken naar een nieuw begin in zijn algemeenheid, en samen een nieuw begin vieren in het klein. Hier en nu. Een vieren samen met al die mensen die in welke problemen dan ook een doorstart willen maken, niet bij de pakken neerzitten. Er wordt geblazen bij het Joodse monument aan de Zuiderweg.

Al weer vele jaren geleden is de traditie opnieuw in Hoogeveen opgepakt. Om de stem van de hoop niet te laten zwijgen.
Er worden enkele woorden gesproken. Een schaal met appeltjes en honing gaat rond, het zoet en het zuur dat te verwachten is. We praten bij, we staan stil bij wat was, we kijken vooruit.

U bent van harte welkom. Juist om SAMEN een nieuw begin te maken.
Vrijdag 15 september, half 8 ’s avonds.
Aan de Zuiderweg.
Iedereen van harte welkom.13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen