Assen Big Brother gemeente van Drenthe

Hoogeveen-Anno 2023 volgen beveiligingscamera’s bijna elke stap die je zet. Vooral inwoners van Assen hebben weinig privacy: hier staan 15,6 beveiligingscamera’s per km², het hoogste aantal van alle Drentse gemeenten. De Wolden heeft juist de laagste camera-dichtheid. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van politiecijfers uit de database ‘Camera in Beeld’.

In Drenthe vind je 3 geregistreerde beveiligingscamera’s per km² landoppervlakte. Het aantal geregistreerde bewakingscamera’s ligt hiermee een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 9,3 camera’s per km².

Grote verschillen per Drentse gemeente
De camera-dichtheid verschilt sterk per gemeente. Binnen de provincie is Assen koploper. Per km² zijn hier ruim vijf keer zoveel camera’s dan gemiddeld in de provincie. De top 5 Drentse gemeenten met de hoogste camera-dichtheid is als volgt:

  1. Assen (15,6 beveiligingscamera’s per km²)
  2. Meppel (11,5 beveiligingscamera’s per km²)
  3. Hoogeveen (8,4 beveiligingscamera’s per km²)
  4. Emmen (5,8 beveiligingscamera’s per km²)
  5. Coevorden (2,7 beveiligingscamera’s per km²)

De Wolden is de Drentse gemeente met de laagste camera-dichtheid: slechts 0,5 per km². De gemeente komt hiermee zelfs landelijk op de derde plek van minste camera’s per km², na het Noord-Hollandse Laren (0,2) en het Friese Schiermonnikoog (0,1).

Benieuwd naar de camera-dichtheid in jouw gemeente? Deze vind je op de onderzoekspagina: https://www.vpngids.nl/onderzoek/onderzoek-2023-momenteel-313354-beveiligingscameras-in-nederland.

Meeste beveiligingscamera’s in Emmen
In heel Drenthe staan momenteel 7.975 beveiligingscamera’s geregistreerd. Deze zijn geplaatst door zowel de overheid (134) als particulieren (2.330) en bedrijven (5.511).

In Emmen staan de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 1.955 stuks in totaal. Hierna volgen Assen (1.278), Hoogeveen (1.069) en Coevorden (797). De Wolden staat onderaan de lijst met in totaal 110 beveiligingscamera’s in de hele gemeente. Hierna volgen Borger-Odoorn (223), Westerveld (245) en Tynaarlo (297).

Het daadwerkelijke aantal camera’s ligt naar alle waarschijnlijkheid hoger, doordat een deel van de particulieren en bedrijven hun camera eind vorig jaar niet opnieuw geregistreerd heeft via DigiD, terwijl de politie dit wel had verzocht.