Amnesty Hoogeveen organiseert wake voor Iraanse vrouwen

Amnesty Hoogeveen organiseert wake voor Iraanse vrouwen

HOOGEVEEN – Op vrijdagavond 2 december organiseert de werkgroep Amnesty International Hoogeveen een wake voor vrouwen in Iran. Deze vindt plaats om 19.00 uur bij de fonteinen nabij de kruising Hoofdstraat/Het Haagje/Schutstraat. Tijdens een programma van een half uur worden korte toespraken afgewisseld met muziek en stilte. Wie vrouwenrechten een warm hart toedraagt, is van harte uitgenodigd om erbij te zijn!

Op 16 september van dit jaar stierf de 22-jarige Iraanse Mahsa Amini. Zij was gearresteerd door de zedenpolitie van de Islamitische Republiek omdat zij haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen. De politie zei dat ze plotseling hartfalen kreeg op het politiebureau. Ooggetuigen en vrouwen die tegelijk met haar werden vastgehouden, zeiden dat ze zwaar was geslagen door de politie.
Haar dood resulteerde in grootschalige protesten door het hele land. Deze begonnen als verzet tegen de verplichte hoofddoek en de de strenge zedenpolitie die vrouwen met geweld arresteert. Inmiddels klinkt een bredere roep om vrijheid.

Met de wake bij de fonteinen wil Amnesty zich niet alleen met Iraanse vrouwen solidair tonen, maar met alle vrouwen wereldwijd die te maken hebben met geweld. De fonteinen kleuren in die periode namelijk oranje in het kader van Orange the World. Dit is een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes die eind november van start gaat. In Hoogeveen en De Wolden is Soroptimistclub De Reestlanden hiervan de initiatiefnemer. Amnesty Hoogeveen sluit zich van harte bij de campagne aan. Tijdens de wake zal daarom ook aandacht worden besteed aan vrouwen in andere landen (waaronder Nederland) die te maken hebben met een vorm van geweld of schendingen van mensenrechten.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de wake bij te wonen! Deelnemers kunnen een lichtje meenemen en/of protestborden met bijpassende teksten.