Algemeen

Aftrap fleurige bermen in Nieuw-Moscou 3 november

Nieuw-Moscou – In Nieuw-Moscou is een leuke actie op touw gezet, die mogelijk in de toekomst naar Elim uitgerold kan worden. De organisatie hoopt dat veel bewoners van Nieuw-Moscou mee willen doen en zich hiervoor aan melden om de buurt op te vrolijken door fleurige bloemen die ook nog eens goed voor de natuur zijn.

Zoals u wel in de media hebt kunnen horen, zien en lezen is het aantal insecten, vlinders, bijen, hommels aanzienlijk gedaald. Van sommige soorten is meer dan 75% uitgestorven. Dit is niet alleen in deze omgeving zo, maar over de hele wereld. Omdat er minder insecten zijn, neemt ook het aantal vogels af en dit heeft weer veel gevolgen voor de rest van de biologische ladder. De oorzaak hiervan ligt in verschillende zaken zoals het gebruik van bestrijdingsmiddelen, milieuvervuiling en klimaatverandering etc.

Gratis Bloemen

Er worden al veel acties ondernomen om dit terug te dringen. In het afgelopen jaar heeft Henk Dekker zich verdiept in deze materie en kwam tot de conclusie, dat hij niet alleen de wereld kan veranderen. Maar juist door iets op kleine schaal te beginnen en dit gezamenlijk te doen en daar de jeugd bij te betrekken. We weten allemaal wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en door hen te enthousiasmeren, hoopt Henk Dekker dat het zich vanzelf verder verspreid.
Na enige omzwervingen om dit te kunnen realiseren is Henk uiteindelijk bij Seine de Ruiter terecht gekomen. Hem trok het idee om dit samen met de jeugd te doen enorm aan. Hij heeft hiertoe een gesprekje gehad met een aantal moeders bij de school van Nieuw Moscou en besloten is om gezamenlijk een actie uit te zetten, die mogelijk een groot resultaat voor de natuur kan opleveren. Op zaterdag 3 november gaan de moeders met hun kinderen en onder leiding van Seine de Ruiter planten weg geven (aangeboden door Henk Dekker). Zij beginnen op de Carstensdijk en lopen in de richting van Nieuw Moscou. Hoe ze komen, zien ze wel, maar er is dan een begin gemaakt. De plantjes die gratis uitgedeeld worden heten Silphies of ook wel Zonnekroon. Klik hieronder op lees meer om alles over deze geweldige actie te kunnen lezen!

Planten van de silphies
Deze planten zullen volgend jaar vanaf juli tot en met september kleurrijke, rijkelijk bloeiende gele bloemen geven, waar de vlinders, bijen, hommels en andere insecten dan weer hun voedsel uit halen. Gezien de droogte van de afgelopen zomer, zou het wel zo kunnen zijn dat er veel planten dood gegaan zijn en hiermee kan dit dan voor een deel worden verholpen. De planten worden ongeveer 1.60 meter hoog. Het is voor de planten belangrijk, dat de planten ongeveer 1 tot 3 meter vanaf het fietspad worden geplant. Behalve dat dit nuttig is voor de insecten, zal het ook een mooi gezicht zijn met de prachtige gele bloemen langs de Carstensdijk tot en met Moscou. Bovendien kan dit bijdragen aan een leuke buurtactiviteit. Door het planten van de silphies, het winnen van de zaadjes en vervolgens weer planten van de zaadjes, kunnen mogelijk de planten het jaar erop ook doorgegeven worden naar andere dorpen zoals  Elim. Zo kunnen voor de vlinders, hommels, bijen en andere insecten weer een leefbare omgeving maken. Mogelijk, dat dit initiatief zich verder kan uitbreiden naar de smederijen van de dorpen.

Het programma start om zaterdag 3 november om 10 uur aan de westkant van de Carstensdijk. Bron :Elim- Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen