Algemeen

60 jaar Molukse wijk Hoogeveen opening tentoonstelling in het Kringhuus

Hoogeveen – Precies 60 jaar geleden kwamen de eerste Molukse gezinnen aan de Lodderstraat wonen.
De voorbereidingen ten behoeve van het 60 jarig bestaan is in volle gang en vandaag in de aanloop van het officiële startsein is er een tentoonstelling in gericht in het Kringhuus van Historische Kring Hoogeveen aan de Schutstraat 167.
De tentoonstelling werd vandaag feestelijk geopend door de Burgemeester Karel Loohuis en dominee Pattikawa, met daarna heerlijke Molukse lekkernijen die gretig werden gegeten.

De tentoonstelling is voor iedereen te bezichtigen die wat wil weten over de cultuur van de Molukkers in Nederland en hoe dit tot stand is gekomen 70 jaar geleden. De tentoonstelling is mede gemaakt uit respect en eerbied naar de “grootouders en ouders” van de Molukkers de ” eerste en de tweede generatie” die zeventig jaar geleden naar Nederland zijn gekomen.

De tentoonstelling is tot en met de kerstvakantie en zal daarna een gedeelte verhuizen naar de Verhalenwerf in de Bibliotheek.

Er werden vandaag mooie verhalen verteld door de Molukkers zelf met een lading van emotie wat erg speelt bij de Molukkers waaronder “De gesloten koffer” die te zien is in het Kringhuus, een symbool voor de vele mensen uit Nederlands-Indië die na de Tweede Wereldoorlog veelal gedwongen naar Nederland kwamen. Ze lieten bijna alles achter in hun thuisland en kwamen met een paar koffers aan in Nederland.

Foto’s: Paula Bansema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen