Algemeen

Wolfsbos ontvangt top-schrijvers, spoken word artiesten én striptekenaar

Steeds meer jongeren worden via social media zoals Tiktok gestimuleerd om meer te gaan lezen. Vooral spannende boeken zijn populair. Als onderdeel van het taalbeleid binnen Wolfsbos zijn er deze week top-schrijvers, spoken word artiesten en een striptekenaar uitgenodigd om de leerlingen van de eerste en de tweede klassen (locaties Harm Smeenge en De Meander) te bezoeken.

Maren Stoffels, Daniëlle Bakhuis én Cis Meijer
José Kamphuis, taal/dyslexiespecialist en docent Nederlands bij Wolfsbos, vertelt enthousiast: “We zijn ontzettend trots dat we Maren Stoffels, Daniëlle Bakhuis én Cis Meijer in de eerste klassen mogen ontvangen. Alle drie schrijven ze zeer spannende boeken, die de jeugd enorm aanspreekt. Maren Stoffels was het afgelopen schooljaar ook al te gast bij ons op school. Een groot succes, ze wist onze leerlingen op een geweldige manier te inspireren om vooral te gaan lezen”. Schrijfster Cis Meijer heeft dit jaar De Jonge Juryprijs 2023 gewonnen. Haar boek ‘Game on’ is door jongeren van 12 tot en met 15 jaar verkozen tot hét favoriete jeugdboek van het jaar. Bijzonder is ook dat boeken van alle drie de schrijfsters zijn vertaald in het Engels en Duits. Niet zomaar schrijfsters maar schrijfsters van topklasse en gewild tot ver buiten onze landsgrenzen.

Spoken Word Artiesten en Striptekenaar
Ook voor de leerlingen van klas 2 zijn toppers uitgenodigd, maar dan op het gebied van spoken word (Cissy Joan, Charlotte Beerda en Jooz Pentury) en striptekenen (Jan Willem Spakman). Spoken word is een voorloper van rap, een muziekstijl die veel jongeren aanspreekt. Maatschappelijke vraagstukken en het onderwerp liefde/relaties zijn de basis van spoken word. Tijdens de workshops ervaren leerlingen hoe leuk het is om creatief met taal om te gaan. Dat ze zelf ook pen en papier als ‘wapen’ kunnen gebruiken om hun gevoelens te verwoorden, om hun eigen mening te geven en daardoor hun stem te laten horen. Misschien blijken de leerlingen wel net zo creatief als Nederlandse rappers. Een nieuwe Snelle of Antoon, wie weet! Onder de naam van Wimpie Comics tekent Jan-Willem Spakman onder andere strips en cartoons. Ook staan er boeken op zijn naam, die een compleet overzicht omvatten van “nutteloze, gevaarlijke, irritante en vooral niet coole dieren”.  Humor is dus een terugkerend element in al zijn werk. Voor de workshop striptekenen is kunnen tekenen geen vereiste, aldus Jan-Willem Spakman. Naast het leren tekenen van een strip leren leerlingen tijdens deze workshop ook hoe leuk het is om creatief met taal om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen