Speler afgevoerd met ambulance na ongelukkige botsing in wedstrijd Noordscheschut -FC Surhûsterfean

Afgelopen zaterdag heeft Noordscheschut met 2 – 4 verloren van FC Surhûsterfean. Een vroege rode kaart voor Melvin Mol en enkele presentjes van de thuisclub brachten de bezoekers in een zetel. Dit alles verdween echter in het niet toen twee spelers van de gasten lelijk met elkaar in botsing kwamen en er een ambulance aan te pas moest komen. De wedstrijd werd nadien nog uitgespeeld, maar al het leed was inmiddels al geschied.

Op een perfecte grasmat, maar een winderig sportpark De Meulewieke, stonden beide ploegen aan de aftrap. Oefenmeester Berry Zandink kon weer beschikken over enkele spelers welke de vorige speelronde ontbraken vanwege een schorsing of blessure. Het eerste gevaar kwam van Noordscheschut. Vanaf de rechterkant bereikte een voorzet van Mol het hoofd van Nick Koster. Maar diens kopbal miste de nodige precisie en kracht. Bij het eerste wapenfeit van de bezoekers was het wel meteen raak. Lankmoedig ingrijpen van de Noordscheschut-defensie stelde Bard Pultrum in staat om Wiebe Zinger in de korte hoek te verschalken.

Bijna deed Bjorn Schonewille iets terug. Maar vanuit de draai geschoten schoot de aanvalsleider het speeltuig in het zijnet. Enkele minuten later sloeg het noodlot toe voor de thuisploeg. Noordscheschut kreeg een vrije bal te nemen ter hoogte van de middenlijn. Mol wilde deze snel nemen, maar een tegenstander wierp zich voor de bal. In plaats van het leer raakte Mol de speler in kwestie. Ongelukkig en onhandig, maar daar waar iedereen dacht aan een gele prent, kreeg Mol direct rood van scheidsrechter IJkema. De jeugdige scheidsrechter, die deze voetbalmiddag pedant leidend en kaarten-strooiend zijn stempel zou drukken op de wedstrijd, was onverbiddelijk.

Noordscheschut liet zich echter niet het veld uit slaan. Ook met een man minder bleef men de bovenliggende partij. Een voorzet van Robin Sikken kon net niet doeltreffend worden afgerond door Koster. Een minuut later speelde Bjorn Schonewille Enrico Schonewille knap vrij. De pijlsnelle Schonewille werd gevloerd in het strafschopgebied, maar de scheidsrechter van dienst zag hier geen strafschop in. De bezoekers stichtten sporadisch en enkel en alleen gevaar vanuit een counter. Zinger voorkwam een uitbreiding van de achterstand. In de 37e minuut was het echter alsnog raak. Na besluiteloosheid in de achterhoede doken twee bezoekers frank en vrij op voor het doel van Zinger en pakten het presentje gretig uit; 0 – 2.

Het sierde de thuisclub dat men bleef knokken om in de wedstrijd te blijven. Eerst was Koster dicht bij de aansluitingstreffer, maar zijn kopbal verdween naast langs de te laat uitstormende keeper. En ook Bjorn Schonewille was dichtbij. Na mistasten in de defensie dook Schonewille vrij op voor de keeper, maar zag zijn inzet langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen. Noordscheschut zeker niet minder in het eerste bedrijf, maar de situatie bij het rustsignaal was verre van rooskleurig.

De eerste goede mogelijkheden van de tweede helft waren ook voor Noordscheschut. Een vrije bal van Enrico Schonewille spatte uiteen op de deklat. En na een goed uitgespeelde aanval leek Mees Vos vanuit kansrijke positie raak te kunnen kopen, hij kwam echter enkele centimeters te kort. Aan de andere zijde was het wel meteen weer raak. Door de ruimte die ontstond was het voor Michel Weisser een koud kunstje om van dichtbij zijn tweede treffer van de middag aan te tekenen.

Toch deed het strijdlustige Noordscheschut na een uur spelen dan toch iets terug. Aan de rechterkant van het speelveld werd Enrico Schonewille vrijgespeeld, die op zijn beurt de 1 – 3 binnenschoot. Hierna volgden twee goede mogelijkheden voor FC Surhûsterfean, maar ditmaal was men onzorgvuldig in de afronding. In de 68e minuut trachtte Zandink het tij nog verder te keren. Hij bracht Danny Kiekebelt en Rijnald Vos binnen de lijnen voor de moegestreden Jos Kroezen en Damian Smand.

Noordscheschut bleef jagen op verder eerherstel. Een kwartier voor tijd deed een ongelukkige botsing tussen twee spelers van de bezoekers een ieders adem echter doen stokken. Één van de betreffende spelers lag zwaar aangeslagen op de grond. Bij de spelers dichtbij het voorval ontstond paniek. Adequaat ingrijpen van beide verzorgers zorgde na enige tijd voor een stabiele situatie. De speler in kwestie werd bij kennis afgevoerd in de opgeroepen ambulance.

Door deze heftige gebeurtenis was het spel inmiddels ruim drie kwartier stilgelegd. Na veel overleg kozen de bezoekers er alsnog voor om het laatste kwartier uit te spelen. De wedstrijd werd hervat. Noordscheschut ging nu helemaal va banque spelen en de aangeslagen bezoekers beperkten zich louter tot tegenhouden. In de 85e minuut kwam Noordscheschut alsnog terug in de wedstrijd. Koster werd gevloerd binnen het zestienmetergebied, de toegekende penalty werd door Koster zelf onberispelijk binnengeschoten. Enkele minuten later leek diezelfde Koster de score helemaal weer in evenwicht te brengen. Vanaf de rechterkant kwam hij oog in oog met de keeper, maar deze bracht bekwaam redding. In de absolute slotfase kreeg Noordscheschut definitief de deksel op de neus. Rienk Bouma was het eindstation van een counter en tekende de 2 – 4 eindstand aan.

De een roerige voetbalmiddag voor Noordscheschut met een onnodige nederlaag als eindresultaat. Volgende week speelt men niet vanwege een beker-/inhaalweekend. De week daarna mag men aantreden tegen LTC in Assen.