Sport

Lisa Scholtens draait in de top mee op WK dammen vrouwen

Willemstad / Hoogeveen – De Hoogeveense damster Lisa Scholtens heeft inmiddels al acht rondes gespeeld in haar debuut WK op het tropische Curaçao.  Verrassend genoeg doet ze goed mee met de topdamsters. Ze staat op een gedeelde tweede plek met tien punten. Een knappe prestatie van de 18-jarige.

Tegenslag

Maandag werd een dubbele ronde gespeeld. Lisa speelde op die dag eerst tegen Vitalia Doumesh in de vijfde ronde en in de zesde ronde tegen Heike Verheul. Tegen Doumesh koos zij vanaf de opening al voor een flankomsingeling. Dit pakte uiteindelijk goed uit en verzilverde met haar creatieve speelstijl schijfwinst. De twee punten lagen voor het oprapen, maar toen kwam er kortsluiting bij Lisa. Eerst werd de winstvoering niet gevonden en vervolgens ging zij door de klok in een remise-stand. Een enorme domper voor haar. In de middag moest zij vervolgens ook nog de partij tegen Verheul spelen. Echt bekomen van de schrik was Lisa nog niet. De teleurstelling zag je nog goed terug in de partij. Lisa kwam niet in haar spel en probeerde het simpel te houden. Verheul leek beet te hebben, maar werd slordig in de eindfase. De remise voelde als overwinning voor Lisa. Het vertrouwen nam zij mee in de zevende ronde.

Goed herstel

In de zevende ronde trof zij de laatste landgenote: Fleur Kruysmulder. Lisa ging met veel bombarie van start en had haar tegenstandster aanvallend in de tang. Kruysmulder kon het allemaal niet bolwerken en liet zich overrompelen door de strakke hand van de Hoogeveense damster. Deze mooie overwinning bracht haar weer naar de tweede plek in het klassement. Het feestje was nog leuker geweest als zij in de achtste ronde tegen Myja Plestyte uit Litouwen de winstkans had gepakt in het late middenspel. Helaas werd dit gemist en hiermee is het gat met de nummer 1, Viktoriya Motrichko uit Oekraïne, nu twee punten.

Tevreden

Lisa kan toch al tevreden zijn. Het is al heel knap om op je eerste WK mee te draaien met de top. “Het gaat tot nu toe best wel goed, ondanks een flinke tegenslag in de vijfde ronde,” blikt Lisa terug op haar voortgang. “De echte toppers moet ik nog krijgen. Ik doe mijn uiterste best om het iedereen lastig te maken.”

Het WK telt nog zeven rondes. Lisa zal dan ook ten strijde gaan tegen de voormalige wereldkampioenen Natalia Sadowska, Darya Tkachenko en Viktoriya Motrichko De laatste ronde is op vrijdag 13 oktober. De uitslagen, partijen en de stand is te vinden op toernooibase.kndb.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen