Foto: Anne Kuipers
Algemeen

Huisje volledig in bezit genomen door een wespenkolonie

Nu tegen het najaar aan merken veel mensen het: de wespen zijn ‘vervelender’ als  voor in het seizoen. Maar het levert soms ook mooie plaatjes op zoals een inzender dit laat zien .
Bij een bewoner aan de Wilgencamp  is een een vogelhuisje  volledig in bezit genomen door een wespenkolonie. De ingang was volledig dicht gebouwd door de wespen.
Het bouwwerk is een waar kunstwerk. Het nest zat op een behoorlijk hoogte en de bewoners hadden er geen last van.
Wespen zijn trouwens nuttige beestjes want  ze eten veel vliegen en muggen. De wespen die in de zomer overlast geven zijn werksters. Zij vliegen uit om eten te verzamelen als het wespennest is volgroeid, meestal eind juli.
Vooral in augustus ontstaat wespenoverlast omdat wespen dan zoeken naar vlees en zoetigheid. Probeer rustig te blijven en maak geen snelle slaande beweging.
De gewone wesp (Vespula vulgaris L.) de groep van de zogenaamde limonadewespen: de wespen die in de tweede helft van de zomer overlast kunnen veroorzaken. De Duitse en de gewone wesp hebben meerdere familiegenoten die af en toe in Nederland worden aangetroffen, onder andere de Saksische wesp ( Dolichovespula saxonica F.). De werksters van deze wespensoorten zijn qua uiterlijk moeilijk van elkaar te onderscheiden; bij de koninginnen is het verschil iets duidelijker. In een goed ontwikkeld wespenvolk kunnen soms wel 5000 of meer individuen voorkomen. Wespen steken wanneer ze in het nauw worden gebracht of wanneer het nest wordt verstoord. Sommige mensen zijn voor het wespengif zo gevoelig dat zij direct na het oplopen van een steek, in contact moeten treden met een arts.

Geef een reactie