Algemeen

Samen sterk voor Jong Hoogeveen

Jong Hoogeveen, een programma dat zich richt op gelijke kansen voor de kinderen en jongeren in Hoogeveen, heeft onlangs een succesvol werkcongres gehouden en inspirerende groepsgesprekken met jongeren gehad. Met de deelname van maar liefst 70 enthousiaste deelnemers, waaronder partners, inwoners en betrokken jongeren tijdens groepsgesprekken, is er een overvloed aan waardevolle input verzameld. Deze inbreng heeft gediend als fundament voor de conceptnota jeugd en zal een cruciale rol spelen bij de toekomstige ontwikkelingen van Jong Hoogeveen. De concept nota Jeugd is nu klaar en zal voor advies worden aangeboden aan de Adviesraad Sociaal Domein, daarna zal de gemeenteraad van Hoogeveen besluiten over de Nota Jeugd.

Werkcongres met 70 deelnemers brengt partners samen

Het werkcongres van 26 mei 2023, met als thema “Talent, kans, (h) erkenning – samen sterk voor Jong Hoogeveen”! benadrukte de cruciale rol van scholen en kinderopvang bij het vormgeven van de nota jeugd. De scholen hebben ook zelf ideeën gepresenteerd over hoe zij kunnen bijdragen aan de verbetering van het leven van kinderen. Zij zien zichzelf als een essentiële omgeving waarin kinderen kunnen groeien en leren.

Actieve betrokkenheid jongeren

Jong Hoogeveen hecht grote waarde aan de input van jongeren, aangezien zij een cruciale rol spelen in het programma. Tijdens inspirerende groepsgesprekken hebben jongeren hun stem laten horen en waardevolle inzichten gedeeld. Deze inbreng wordt gezien als een belangrijk kompas voor de verdere ontwikkeling van Jong Hoogeveen. Bovendien worden twee jongeren actief betrokken bij de uitvoering, waar zij de kans krijgen om mee te sturen en beslissingen te nemen over de toekomst van Jong Hoogeveen.

Nieuwe nota jeugd in Hoogeveen gericht op gelijke kansen

De aanleiding voor de nota jeugd is de constatering dat de plek waar de wieg staat, nog te vaak bepalend is voor de kansen die een kind krijgt. Het coalitieakkoord benadrukt de ambitie om elk kind de kans te geven zich volledig te ontwikkelen en te investeren in een rijke schooldag. De kern van de nota Jeugd is; de leefwereld van elk kind in Hoogeveen beter te maken door het netwerk rondom het kind te versterken, de werelden van onderwijs, welzijn en zorg meer aan elkaar te verbinden en te investeren in gelijke kansen en talent(her)kenning.

Wethouder Jeroen Westendorp: “Het doet mij verdriet dat vandaag de dag het nog steeds uitmaakt waar je wieg staat. Die plek is nog te vaak bepalend voor de kansen die een kind krijgt. Daarom staan we samen sterk voor Jong Hoogeveen. Wij willen samen de leefwereld van elk kind in Hoogeveen elke dag een beetje beter te maken door het netwerk rondom elk kind te versterken. Dit doen we door de werelden van onderwijs, welzijn en zorg meer aan elkaar te verbinden en door ongelijk te investeren voor gelijke kansen.”

Uitdagingen en kansen voor Jong Hoogeveen

Het huidige beeld van Hoogeveen laat zien dat er nog veel uitdagingen zijn. Armoede, obesitas, echtscheidingen en mentale druk bij jongeren vormen allemaal obstakels voor een gezonde ontwikkeling. Het aantal kinderen dat jeugdhulp ontvangt, is ook zorgwekkend. Daarom heeft Jong Hoogeveen een integrale koers ontwikkeld met drie focuspunten: gelijke kansen en maximale talentherkenning voor alle kinderen en jongeren, het versterken van het netwerk van thuis, school en omgeving, en het verbeteren van de samenwerking tussen onderwijs, welzijn en zorg voor passende ondersteuning.

Concrete stappen voor een betere toekomst

De nota jeugd vormt het kompas voor de uitvoering van het programma Jong Hoogeveen en richt zich op de lange termijn, tot 2040. Het vraagt om een ongelijke investeringen voor gelijke kansen, waarbij de nadruk ligt op het zetten van concrete stappen en het creëren van ruimte en tijd om de ambities te realiseren.

Scholen spelen cruciale rol in het programma Jong Hoogeveen

Een opvallend aspect van het programma is de centrale rol die scholen zichzelf toekennen. Ze zien zichzelf niet alleen als een plek van onderwijs, maar ook als een omgeving waarin kinderen (veilig) kunnen groeien en leren over het leven. Per school worden plannen gemaakt om de horizon van kinderen en jongeren te verbreden, gezonde keuzes te bevorderen, de mentale gezondheid te verbeteren en sport en cultuur in te zetten om kinderen te laten floreren en talent te laten groeien.

Samenwerking en partnerschap voor succesvolle uitvoering

Samenwerking is een sleutelwoord in het initiatief. Hoewel de nota jeugd een kader biedt, is het proces dat de partners samen moeten doorlopen van groot belang. De leidende principes van het programma Sociaal Domein vormen de spelregels voor deze samenwerking.

Naar een betere toekomst voor kinderen en jongeren in Hoogeveen

Met de concept nota jeugd wil Jong Hoogeveen concrete resultaten bereiken voor de kinderen en jongeren in de regio. Het streven is naar gelijke kansen en maximale talentherkenning voor iedereen, een sterk netwerk van thuis, school en omgeving, en verbeterde samenwerking tussen onderwijs, welzijn en zorg.

Besluitvormingstraject en betrokkenheid

De nota jeugd zal nu worden voorgelegd aan de adviesraad sociaal domein, waarna er op 23 november een debat plaatsvindt in de raad en op 7 december een besluit wordt genomen in de raad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen