Succesvol weekend HAC’63 op NK masters

Hoogeveen/Harderwijk – afgelopen weekend vond in Harderwijk het NK masters plaats. Namens HAC’63 hadden verschillende atleten zich te kwalificeren voor dit atletiek kampioenschap. Bij de masters strijden verschillende atleten in verschillende leeftijdscategorieën om de nationale titels. En met verschillende nationale titels en podiumplaatsen kan de vereniging terugkijken op een geslaagd weekend.

Voor Rob van de Graaf begonnen de kampioenschappen al op vrijdagavond. Rob staat er om bekend om het uiterste uit een dergelijk weekend te halen en wist zich ook voor meerdere onderdelen te kwalificeren. En het eerste onderdeel was meteen een pittige de 10.000 meter. Maar Rob wist een mooie prestatie neer te zetten en zijn weekend te starten met een zilveren medaille. Dit was zeker niet de enige medaille waar Rob mee aan de haal ging. Een dag later wist hij, in de stromende regen, goud te pakken op de 2000 meter steeple. Voor de genen die niet met de term Steeple bekend zijn, dat is de hindernisloop met de waterbak op de atletiekbaan. De 300 meter horden wist hij als tweede te eindigen, maar daar voldeed hij echter niet aan het medaillelimiet. In dat op zicht is de Atletiek Unie vrij streng. Voldoe je niet aan het gestelde limiet, dan krijg je ook geen medaille. Maar Dat wist Rob echter weer ruimschoots goed te maken door op de 5000 meter het brons binnen te slepen. Met drie medailles, een nationale titel en nog vele andere uitstekende prestaties kan Rob terugblikken op een geslaagd NK

Ook Remco Bos kan met trots terug kijken op een geslaagd kampioenschap. Remco maakte zijn debuut op een nationaal kampioenschap in de categorie mannen 35+. De Hoogeveense atleet loopt al jaren met de gedachte rond om aan het NK deel te nemen zodra hij tot de master categorie behoord. En dit jaar was het dan zover, maar een goede aanloop naar het NK kende hij allerminst. Door blessures en ziekte heeft hij bijna 3 jaar niet kunnen sporten. Gelukkig was hij net op tijd fit om zich te kwalificeren voor het NK en mocht zodoende afreizen naar Harderwijk.  Hier deed hij mee aan het onderdeel kogelstoten. Hij had voor zichzelf twee doelen gesteld, het eerste was om over de 9 meter te stoten en het tweede doel was uiteraard er met de eerste plaats vandoor te gaan. Al in de eerste poging wist Remco 9,36 meter te stoten, dit was ook meteen zijn beste prestatie van de dag. Hiermee verbaasde hij zichzelf eigenlijk een beetje, dit betekende namelijk ook een verbetering van zijn persoonlijk record en dat had hij na 3 jaar afwezigheid niet verwacht. Deze poging was ook goed genoeg voor een eerste plaats op het podium, maar helaas niet voldoende om een medaille in ontvangst te nemen. Maar hier hield hij van te voren al rekening mee en doordat zijn doelen behaald waren was hij hier ook niet treurig om.

Ook voor Gert-Jan stevens was het een succesvol weekend. Ook hij mocht zich opmaken voor zijn eerste kampioenschappen bij de masters en wist zich voor de 800 meter en de 1500 meter te kwalificeren. Op de 1500 meter wist hij de nationale titel binnen te slepen. Voor de genen die de race aanschouwden leek het er echter niet op dat hij er met de gouden plek vandoor zou gaan. Met nog ongeveer 200 meter te gaan liep Gert-Jan op een zevende plaats. Maar de 1500 meter is meer dan eens prooi geworden voor tactische lopers. Je hoeft niet altijd snel te lopen, maar vooral slim. Een bekend voorbeeld hiervan is Sifan Hasan. Maar ook Gert-Jan stevens staat bekend als een slimme loper en wist tot het 200 meter punt zijn energie goed te sparen. Met nog 200 meter te gaan versnelde hij echter en maakte een behoorlijke opmars door het deelnemersveld wat hem uiteindelijk de gouden plak opleverde. Een dag later herhaalde hij zijn kunstje op de 800 meter waardoor Gert-Jan met 2 nationale titels huiswaarts kon keren.

Op de slotdag van het NK kwamen ook nog Michiel Veldman, Harm-Jan Martens en Arjan Gruppen in actie. Alle drie hebben zich weten te kwalificeren voor de 5000 meter. Michiel kwam in actie in de categorie 35+ en had een pittige wedstrijd voor de boeg waarin de tegenstand sterk is. Maar met een 8ste plaats heeft hij zijn wedstrijd mooi weten af te sluiten. Arjan en Harm-Jan  mochten het tegen elkaar opnemen in de categorie 40+. Beiden kende een pittige race, vooral Arjan moest solo zijn race zien af te ronden. Hij kijkt daarom ook met een tevreden gevoel terug op zijn prestatie op de 5000 meter die hij als 8ste wist af te sluiten.