Algemeen

Al 33 dagen zonder regen: Watervraag neemt toe, focus op aanvoer van water

Na een nat voorjaar valt er inmiddels al een maand geen neerslag in het werkgebied Waterschap Overijsselse Delta. Sinds vandaag is er zelfs een record. Dat betekent dat er nu al 33 dagen op rij geen meetbare neerslag is gemeten.

Dit betekent dat WOD de situatie zien veranderen van een relatief gunstige en natte uitgangssituatie naar een toenemend verdrogend gebied. Het neerslagtekort is hard aan het oplopen. Dit zien we ook terug in de grondwaterstanden. Die waren in het voorjaar nog relatief hoog, maar daalden de afgelopen weken fors. Momenteel staan de grondwaterstanden op ‘normaal tot droog voor de tijd van het jaar’, maar we zien deze wel dalen.

Vanwege de aanhoudende droogte en het warme weer ligt de focus op het aanvoeren van water ons gebied in. Dit doen we vanuit de IJssel, het IJsselmeer en de Vecht. De afvoer van de Rijn, waar de IJssel vanaf takt, zien we dalen. Ditzelfde geldt voor de Vecht. Het gemiddelde IJsselmeerpeil is door Rijkswaterstaat omhoog gezet voor meer watervoorraad. Vooralsnog is er voldoende water beschikbaar om aan de stijgende watervraag te voldoen. We doen onze uiterste best om alle aanvragen voor het onttrekken van oppervlaktewater te organiseren. Dat doen we onder andere door de waterpeilen zo hoog mogelijk te zetten om water vast te houden en om aan de vraag vanuit landbouw en natuur te voldoen. Op dit moment zijn er geen onttrekkingsverboden ingesteld.

Ook houden we onze dijken en de waterkwaliteit goed in de gaten. Op dit moment zijn verdere maatregelen niet nodig.
De temperaturen blijven de komende dagen/weken hoog. Ook is het afwachten of er neerslag van betekenis valt. Daarom verwachten we dat het droger wordt en hierdoor de druk op het watersysteem verder zal toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen