Algemeen

Luc zit op zijn plek, dankzij goede begeleiding en samenwerking

Luc Slagter, 21 jaar, had moeite met school en stopte ermee op zijn 17e. Toen kreeg hij de leerplichtambtenaar op bezoek. Inmiddels zit Luc helemaal op zijn plek bij TMFunderingen in Ruinen. Dankzij goede samenwerking tussen ouders, leerplichtambtenaar, vsv-coach (voortijdig schoolverlaten coach) en werkgever.

Leerplicht en kwalificatieplicht

In Nederland ben je leerplichtig vanaf je 5e tot je 16e. Dan volgt de kwalificatieplicht. De overheid wil dat leerlingen een startkwalificatie halen. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo-niveau 2 of hoger. Hiermee heb je meer kans op een vaste baan. Leerlingen van 16 tot 18 jaar moeten onderwijs volgen tot ze een van die diploma’s hebben gehaald. De gemeente wil jongeren vanaf 18 jaar die geen startkwalificatie hebben stimuleren om weer naar school te gaan. Op deze manier wil de gemeente de kansen van deze jongeren op de arbeidsmarkt vergroten.

Als je niet meer kunt of wilt leren

Wat als je nog leerplichtig bent, geen startkwalificatie hebt en het lukt maar niet op school? Wat moet je dan? Dat is Luc overkomen. Luc kreeg te maken met leerplicht en die schakelde Marcel Abbing in, vsv-coach. Marcels doel was om Luc weer in beweging te krijgen. Marcel vroeg Luc: wat wil je gaan doen? Dat was een lastige vraag. Daarom deed Luc mee met het traject Kans op Toekomst van gemeente Hoogeveen en het Alfa-college om erachter te komen wat hij nou wilde. Het Kans-traject wil jongeren zonder startkwalificatie in 20 weken helpen om weer met plezier naar school te gaan. Als school toch geen goede keuze is, dan wordt er meegedacht over een andere stap. ‘Ik wil niet meer leren, ik wil aan het werk’, dat was duidelijk voor Luc. Na een aantal gesprekken heeft Marcel een BAB-indicatie voor Luc aangevraagd. Marcel: ‘Luc was klaar met school, maar had geen diploma. Hij kan prima werken, hij heeft alleen wat moeite met het tempo.’ Zo kwam Luc in het doelgroepregister. In dat register staan mensen met een arbeidsbeperking, zij krijgen extra ondersteuning.

Werk in eigen netwerk

Luc vond in zijn eigen netwerk een baan bij TMFunderingen. Marcel: ‘Hartstikke goed van hem, daar hebben wij niets voor hoeven doen. Dat is ook wel eens anders natuurlijk. Ik ben degene die zorgt dat de jongere de juiste begeleiding krijgt, zodat hij zijn werk goed kan doen.’ Luc is blij met zijn baan: ‘Ik vind het mooi werk en ik heb fijne collega’s. We steken mekaar de gek aan terwijl we aan het werk zijn. Ja, ik heb hier echt geluk mee.’ Marcel Abbing is op de achtergrond aanwezig en ondersteunt emotioneel of praktisch als dat nodig is. Jan en Roelien Ter Meer vertellen trots over hun bedrijf: ‘Wij zijn veertien jaar geleden gestart en er heeft nog nooit iemand ontslag genomen, dat is toch een groot compliment.’ Luc werkt nu al anderhalf jaar bij Ter Meer, een bedrijf waar je al gauw merkt dat iedereen gelijk is. Er wordt goed voor Luc gezorgd. Jan lacht: ‘Luc heeft meer dan één vader.’ Toen de collega’s van Luc merkten dat hij nooit iets at tijdens de schaft, hebben ze Jan gezegd dat hij met Luc moest gaan praten. Een ander voorbeeld: het lukte Luc niet om zijn rijbewijs te halen. Hetzelfde verhaal als op school: de praktijk gaat goed, de theorie niet. Jan en Roelien hebben Luc drie dagen op kantoor gezet: ‘Nu ga je leren en wij zitten bij je op kantoor, dus als er iets is wat je niet snapt, vraag ons en we helpen we je.’ Hij haalde zijn theorie-examen en kwam met een brede grijns én taart terug op kantoor.

Vsv-coach als spin in het web

Marcel Abbing was de spin in het web. Hij heeft naar Luc geluisterd, hem in beweging gekregen en gezorgd dat hij de juiste begeleiding kreeg. Luc heeft zelf gezorgd voor een baan, Marcel regelde goede afspraken en bood vooral coachende ondersteuning: er zijn voor de jongere is erg belangrijk in de vsv-coaching.

Samenwerking vier gemeenten

De gemeenten De Wolden, Hoogeveen, Meppel en Westerveld werken samen om voortijdig schoolverlaten te voorkomen onder de naam ROL. ROL staat voor Recht op Leren. De vier gemeenten bieden samen vsv-coaching voor jongeren van 12-23 jaar die hulp kunnen gebruiken bij hun schoolloopbaan of de overstap naar werk.

Geef een reactie

Aankomende evenementen