Sport

Damtoernooi voor dames een groot succes

Hoogeveen – Zaterdag werd er in MFC De Magneet een damtoernooi georganiseerd voor meisjes en vrouwen. Het initiatief kwam van de nieuwe damvereniging DroomDamsters. DroomDamsters zet zich in om het meisjes- en vrouwendammen in de breedte te promoten. Iedereen kan lid worden van de vereniging. De Hoogeveense voorzitster Nicole de Vries (18) vond het prachtig dat de eerste Grand Prix in haar woonplaats werd georganiseerd.

De 27 deelneemsters kwamen uit alle hoeken van het land naar Hoogeveen. Zelfs had het toernooi een internationaal tintje door deelnemers uit Polen en Mongolië. Alle deelneemsters speelden in één grote groep in totaal acht partijen. Het speeltempo was redelijk vlot. Elke speelster kreeg 10 minuten op de klok en per zet krijgen ze 10 seconden extra. Een partij duurt dan ongeveer een halfuur. Dit betekent dat er weinig tijd beschikbaar is om diepe varianten te berekenen. Wie geen tijd meer heeft op de klok, verliest de partij. Gelukkig waren de meeste damsters getraind om tot snelle beslissingen te komen.

De 2-voudig wereldkampioene Natalia Sadowska uit Polen kwam speciaal een weekendje naar Nederland toe samen met haar dammaatjes Arleta Flisikowska en Katarzyna Stanzcuk. Sadowska komt wel vaker naar Hoogeveen, want ze komt ook uit voor het eerste tientalteam van damclub HDC in de nationale competitie. De voormalige wereldkampioene speelde een zeer sterk toernooi. Met vier punten voorsprong op de nummer twee ging ze met de titel ervandoor. “Ik had er heel veel zin in om mee te doen aan de Grand Prix van DroomDamsters. Over mijn spel ben ik ook erg tevreden”, zei Sadowska na afloop van het toernooi. “Ik wil zeker weer meedoen met de tweede editie.” Voor de dames was er een mooie prijzenpot van 1000 euro beschikbaar. De huidige Nederlands kampioene, Vitalia Doumesh uit Alkmaar, werd tweede en de jeugdkampioene Yulia Bintsarovska uit Kampen werd knap derde. De Hoogeveense damster Lisa Scholtens (5e) begon ook zeer sterk aan het toernooi. Lange tijd stond ze in de schaduw van Sadowska, maar in de laatste ronde verspeelde ze de tweede plek na een verrassende nederlaag tegen Bintsarovska.

Nicole deed zelf ook mee. Zij eindigde in de middenmoot met een 14e plek. “Het spelen en het organiseren was niet altijd even gemakkelijk. Ik ben niet zo tevreden over mijn damprestaties, maar wel over het toernooi. Ik kreeg veel leuke reacties van de deelneemsters. Zij waren enthousiast over DroomDamsters en over dit initiatief.” DroomDamsters zorgde goed voor de deelneemsters. Zo kregen zij een lunch en een diner aangeboden. Na afloop kreeg ook iedereen een prijs: een prachtige DroomDamsters-tas met leuke goodies. “Naast het dammen is het ook heel belangrijk dat we de damsport gezellig maken. Zo vaak zien we elkaar namelijk niet. Via de Grand Prix, die we drie keer per jaar willen organiseren, gaan we daar verandering in brengen. Hopelijk kunnen we hierdoor meer meisjes en vrouwen enthousiast hadden voor het dammen.”

Voor de beginnende damsters, kinderen en volwassenen, werd er ook een damclinic met een instaptoernooi aangeboden. Het boegbeeld van DroomDamsters, Jasmijn Scholtens, nam de damsters in wording mee in de wondere wereld van het damspel. Ze legde alle facetten van het damspel uit, van de regels, tactiek, techniek tot aan het eindspel. Het instaptoernooi werd gewonnen door aanstormend talent Verena Schildt uit Hoogeveen.

Het team achter DroomDamsters zit niet stil. Ze zijn nu al bezig om de tweede Grand Prix voor te bereiden. Dan wordt het in het midden van het land georganiseerd. Meer informatie over de ambities van DroomDamsters en de Grand Prix is te vinden op www.droomdamsters.nl.

Foto: Zainal Palmans

 

Geef een reactie