Proef met laagje split op plakkend asfalt bij hitte

Regio – De afgelopen maanden zijn bij warm weer een aantal asfaltwegen gaan plakken. Dit fenomeen doet zich af en toe voor, omdat de temperatuur van het wegdek op die plekken erg hoog wordt.

Experiment met pekelwater

Om het plakken tegen te gaan wordt pekelwater gesproeid. Het water geeft een verkoelende werking en de aanwezigheid van zout zorgt ervoor dat de bitumen in het wegdek ‘dood slaat’. Om antwoord te krijgen op de vraag of iedere dag pekelwater sproeien de enige remedie is, werd vorige week een experiment uitgevoerd. De verwachting was namelijk dat de kans op plakkend asfalt tijdens de proef zeer groot was en dat bleek het geval.

De firma Schagen Infra uit Hasselt ging dit fenomeen te lijf door een dun laagje split aan te brengen op het plakkende asfalt. Dit deden ze op de Jan Haarstraat, tussen Alteveer en Kerkenveld. Wethouder Mirjam Pouwels die ook ter plaatse was, liet weten niet ontevreden te zijn, hoewel de toekomst het uiteindelijk effect moet uitwijzen. De komende week stijgen de temperaturen naar meer dan 35 graden en zullen de wegen het zeker zwaar te verduren krijgen. beeld: video: Meternieuws foto:pixabay

Een gedachte over “Proef met laagje split op plakkend asfalt bij hitte

  • 23 juli 2018 om 10:10
    Permalink

    Split op de weg vormt voor het verkeer een gevaar. Bij aanleg van nieuwe wegdelen wordt split over de weg gestrooid dat door de automobiliste in de weg moet worden gereden. Maar de split zorgt ook voor slippartijen of schades aan ramen en andere delen van auto’s. Als aantoonbaar is dat de schade door nalatigheid van de wegbeheerder is ontstaan is deze voor de schade aansprakelijk!

    Lekker dan!!

Geef een reactie