Opinie Passie voor wonen

De woningmarkt is althans in mijn ogen stevig verziekt. Een belangrijke oorzaak ligt in de opkoop van woningen door buitenlandse beleggers van koopwoningen en huurwoningen. Op welke schaal dit in Hoogeveen plaatsvindt weet ik niet, maar op websites als 123wonen.nl wordt geadverteerd met verhuurmakelaars die woningen verhuren in Drenthe, ook in Hoogeveen. De verhuurmakelaar werkt in opdracht van de eigenaren van woningen (die in het buitenland verblijven). Het huidige marktmechanisme leidt er toe dat steeds nieuwe aanbieders op de woningmarkt verschijnen. Zo is Heimstaden van plan vanaf haar kantoor in Groningen per 1 januari 2022 ook de huurmarkt in Hoogeveen in handen te krijgen en in eerste instantie 100 huizen te verhuren die nog worden beheer door een ‘externe partij”.

In 2018 breidde Heimstaden uit naar Nederland.  Heimstaden is van oorsprong een Scandinavische woningverhuurder en is actief in verschillende landen, dus ook in Nederland en werkt samen met locale commerciële makelaars, bouwers, overheid en vastgoed ondernemers die de markt kennen. Op hun website adverteert het bedrijf met ‘sociale’ leuzen als: “Wij willen het leven van onze bewoners comfortabeler maken door ze een vriendelijk woonklimaat te bieden, en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst.” Hun website leert dat het kapitalistische bedrijf panden verhuren tegen pittige tarieven. Het is het bedrijf gegund te verdienen aan mensen die hopelijk tevreden zijn met hun huis. Hoewel de gemeente Hoogeveen in haar “Prestatieafspraken Hoogeveen” onderstreept dat er betaalbare huurwoningen zijn in de sociale sector verzorgd door woningbouwcorporaties Domsta, Woonconcept en Actium, kampen velen in Hoogeveen met hoge lasten en huren.

Het lijkt er op dat het onderscheid tussen woningcorporatie en vastgoedondernemer vervaagt en dat er vanuit politiek Den Haag nog te weinig gebeurd op de huizenmarkt te socialiseren. Vandaar ook de roep van velen naar de terugkeer van echte sociale woningbouwverenigingen. Ik hoop dat de gemeente Hoogeveen aandacht blijft besteden aan de kwetsbare huurders die weinig te besteden hebben en ook door andere oorzaken tussen wal en schip kunnen vallen.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Deel dit bericht!

Geef een antwoord