Aantal Drenten met een positieve testuitslag neemt af

Sinds een paar weken neemt het aantal Drenten met een positieve testuitslag af. De daling is helaas nog niet overtuigend en het aantal positieve tests is nog te hoog. Daarnaast blijft de druk op de capaciteit in de ziekenhuizen in Noord Nederland hoog, vooral op de IC. Landelijk neemt sinds januari, met uitzondering van een dip door het Paasweekend, het aantal positieve testuitslagen nagenoeg elke week toe. De situatie blijft, ook in Drenthe, ‘zeer ernstig’. De basisregels zijn nog ontzettend belangrijk, ook na een negatieve test of zelftest. Laat je altijd bij de GGD testen wanneer je klachten of een positieve zelftest hebt, wanneer je contact had met iemand met corona en wanneer je tot de risicogroep behoort of daarmee werkt.

 (weekoverzicht Drenthe 12 t/m 18 april)

Aantal vaccinaties 

Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen. Voor een goede bescherming krijgen de meeste gevaccineerde mensen een tweede vaccinatie. Had je de afgelopen 6 maanden een positieve testuitslag, dan voldoet meestal één vaccinatie (lees de uitzonderingen op de website van het RIVM).

 • Tot nu toe zijn in totaal door GGD’en 94.093 vaccinaties gezet bij 70.951 Drentse inwoners.
 • De afgelopen week zijn er 14.326 vaccinaties gezet door GGD Drenthe.
 • In totaal, van 6 januari tot en met 18 april, zette GGD Drenthe er 94.093.

In welke volgorde en met welk vaccin inwoners gevaccineerd worden, wordt landelijk bepaald. Die informatie is te vinden op de website van Rijksoverheid. Je krijgt automatisch een uitnodiging, zodra je in aanmerking komt.

Aantal positieve testuitslagen
Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

 • Het aantal positieve testuitslagen is de afgelopen week verder gedaald van 978 naar 904. Dat is een daling van 7,4%. De daling is iets sterker dan vorige week (6%)
 • Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners was vorige week 192, nu 183.
 • In de drie Noordelijke provincies is het gecombineerde reproductiegetal 0,98 (vorige week 0,89). Dat wil zeggen dat 100 mensen met het coronavirus samen 98 andere mensen besmetten. Hoe lager het reproductiegetal, hoe sneller het aantal besmettingen kan dalen. Een reproductiegetal net onder de 1,0 is nog niet voldoende om het virus af te remmen.
 • Bij alle leeftijdsgroepen zien we een daling in het aantal positieve testuitslagen. Bekijk deze afbeelding met het verloop van het relatieve aantal besmettingen per leeftijdsgroep in de afgelopen weken.

Ziekenhuisopnames
Huisartsen hebben nu meer mogelijkheden om patiënten thuis te behandelen met middelen die voorheen alleen in het ziekenhuis gegeven konden worden. Door deze samenwerking worden meer mensen thuis behandeld die voorheen in het ziekenhuis werden opgenomen. De druk op de ziekenhuizen en andere zorgverleners zoals bijvoorbeeld huisartsen blijft onverminderd hoog.

 • De afgelopen week zijn 24 mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week 20).
 • Op 16 april lagen 24 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 31).
 • Het aantal patiënten op de IC was 12 (vorige week 16).

Testen 

GGD Drenthe biedt op alle locaties PCR-testen. Antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd) worden alleen gebruikt op locaties De Haar in Assen, Emmen en Meppel. Vanaf 21 april volgt ook de testlocatie aan de Aziëweg in Assen. Beide testen zijn altijd gratis bij de GGD. Je kunt in Drenthe snel terecht voor een betrouwbare test en de uitslag volgt snel (het snelst met DigiD). Bij een antigeentest vaak binnen 2 uur en bij een PCR-test binnen 24 uur. Je krijgt automatisch bericht, ook voor je kind. Heb je geen DigiD of wil je telefonisch de uitslag horen, dan duurt het vaak wat langer.

Bel alleen 0592-709709 wanneer je uitslag er na 4 (antigeen) of 48 uur (PCR) nog niet is.

 • In de afgelopen week heeft GGD Drenthe 11.118 testen afgenomen. Dat is 1.050 meer dan de week ervoor (12.168).
 • Van alle testen die GGD Drenthe doet, was de afgelopen week 6,8% positief (vorige week 8%). Landelijk steeg dit percentage van 8,5 naar 8,9%.

Er zijn inmiddels ook zelftesten verkrijgbaar, om te testen zonder klachten, bijvoorbeeld als thuiswerken geen optie is. Het resultaat is echter minder betrouwbaar dan een test in de teststraat. Je kunt met een zelftest de kans op een ongemerkte besmetting verkleinen, maar zeker niet uitsluiten. Neem je verantwoordelijkheid en blijf je aan de basisregels houden. En geef een positieve testuitslag altijd door aan de GGD. Maak hiervoor bij voorkeur een (her)testafspraak via 0800-1202 (8-20.00u) of bel met 0592-709709.

Zie ook: 

• De landelijke rapportage over de afgelopen week op rivm.nl

• Het coronadashboard van GGD Drenthe

• Het dashboard van de Rijksoverheid

Deel dit bericht!

Geef een antwoord