Hoogeveen wil stap voor stap financieel gezond worden

Om Hoogeveen financieel gezond te maken moet de gemeente meer inkomsten krijgen en minder uitgeven. Om minder uit te geven heeft de gemeenteraad het college, de burgemeester en vier wethouders, opdracht gegeven om te bezuinigen, ook op de sociale kant van het gemeentelijk beleid; zorg, welzijn, gezondheidszorg en opvoeding.

De bezuinigingen doen pijn, iedereen gaat het voelen, maar de gemeente doet dit om ook op lange termijn mensen die het (tijdelijk) alleen écht niet redden te kunnen blijven helpen. Vrijwel alle gemeenten in Nederland hebben te maken met ditzelfde probleem.

Stap voor stap
In totaal moet er € 8,5 miljoen worden bezuinigd aan de sociale kant van het gemeentelijk beleid. Dat moet worden bereikt in 2025. Dus niet allemaal in een keer, maar stap voor stap. De gemeenteraad legde in de begroting voor 2021 vast dat er dit jaar € 1,5 miljoen bezuinigd wordt. De raad vroeg het college om te onderzoeken welke maatregelen direct kunnen worden genomen om dat te bereiken. Het college heeft alle mogelijke maatregelen zorgvuldig bekeken.

Niet genoeg
In totaal komt het college op een bezuiniging van € 1 miljoen. Dat is minder dan de raad heeft gevraagd, maar het college ziet nu geen mogelijkheden om verder te gaan. Veel bezuinigingsmaatregelen leveren niet direct geld op en een aantal maatregelen die wel direct geld opleveren, zijn onverstandig om te nemen, bijvoorbeeld omdat daarmee bewezen succesvolle projecten moeten worden gestopt. Zo ontstaat er een gat in de begroting van € 500.000. Het Rijk heeft de gemeente gelukkig ook extra geld gegeven voor het sociale beleid van de gemeente en dat gaat helpen om het huishoudboekje toch op orde te houden.

In de volgende stappen werken het college en de gemeenteraad toe naar een situatie waarin de inkomsten en uitgaven in het sociaal domein op de lange termijn in balans zijn. Nog voor de zomer nemen college en gemeenteraad van Hoogeveen daar beslissingen over. Zodat Hoogeveen weer een (financieel) gezonde gemeente wordt.

Deel dit bericht!

Een gedachte over “Hoogeveen wil stap voor stap financieel gezond worden

  • 17 maart 2021 om 10:51
    Permalink

    Vraag mij af hoe een huishouden het voor elkaar krijgt zich voor te nemen om in 2025 weer financieel gezond te zijn.
    Voor een huishouden is het onmogelijk om meer uit te geven dan dat er binnenkomt en zo een tekort ontstaat. Een huishouden moet sumiet beslissen wat wel en niet uitgegeven als er een tekort dreigt te ontstaan.
    Een huishouden kan de financiën alleen maar op orde krijgen door zelf te bezuinigen anders dan de overheden die dit op de burgers kunnen verhalen. Vraag is Bezuinigen Belasten?

Geef een antwoord