Opinie: Filmpje Sinterklaasfeest

Een mooi filmpje, de “Intocht Sinterklaas, Hoogeveen 1960” van Bertus ten Caat. Blijkbaar is dit materiaal plotseling opgedoken 60 jaar na dato en zo gered van vernietiging door de afvalwerking. Het filmpje duurt slechts circa 5 minuten, maat bevat veel mooi beeldmateriaal.

Ik weet niet wie de maker is, maar hij of zij heeft zo (on) bedoeld belangrijk beeldmateriaal weten te behouden. De filmfragmenten vind ik ook zo mooi, omdat ik in de film veel zie, wat verloren is gegaan: bruggen, schepen en kanalen. Ook geeft de film een indruk van de mensen toen, zoals schippers die aan het werk zijn op hun schepen. Heel toepasselijk kon de Sint toen in Hoogeveen met zijn Pieten door de kanalen voeren in het centrum. Opvallende de hele entourage er omheen, met muziekfanfares, optochten en de rijen mensen, gezinnen en kinderen, netjes in het gelid, zonder dranghekken. Soms zie ik kinderen en hun ouders gemoedelijk vlak naast de Sint wat in goede harmonie gaat. Het filmpje geeft ook een stuk immaterieel erfgoed (Sinterklaasfeest) weer en houdt de herinnering aan wat nu geldt als verloren fysiek erfgoed levend. Daarom moet het filmpje bewaard blijven in een museum of het Drents Archief, waar het publiek de film kan bekijken in groter formaat dat bovendien als basis kan dienen voor historisch onderzoek. Bovendien blijft zo het filmpje bewaard voor komende generaties. De sfeer in het filmpje staat in contract met nu.  De venijnige discussies over Zwarte Piet overschaduwd het Sinterklaas feest. De Zwarte Pieten waren in Hoogeveen in 2019 nog duidelijk aanwezig. Dit jaar geen Sinterklaasfeest in Hoogeveen door de corona.
Nu was niet alles beter vroeger, maar als ik dit filmpje zie met de mooie sfeer en het hele decor, dan krijg ik toch de indruk dat niet elke ‘vooruitgang’ een positieve ontwikkeling is.

We kunnen een voorbeeld nemen aan dit filmpje om een gezellig Sinterklaasfeest te houden.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Deel dit bericht!

Geef een antwoord