Opinie: Kromme vergelijking

De overheid moet moeilijke corona beslissingen nemen die niet bij iedereen even populair zijn. De COVID19 lockdown maatregelen zijn ook niet geliefd bij Gerard Fidom, die volgens zijn Linkedin account, nog steeds fractievoorzitter van Groen Links in Hoogeveen is. Op zijn standpunt duidelijk te maken publiceert hij op zijn Twitter account een foto van Anne Frank (1929-1945) met als onderschrift: “degenen die tegen de regels opstonden, hebben Anne Frank onderdak geboden. Degenen die juist de regels volgden, hebben haar opgepakt en gedood. Met andere woorden: volgen van de regels is niet altijd wijs of het goede.”  Je niet altijd heel strak aan regels houden kan in sommige situaties geen kwaad, maar het is spijtig dat hij een slachtoffer van de Holocaust gebruikt om zijn corona convictie te onderstrepen.

Anne Frank wordt overigens door meer personen voor (politiek) doeleinden aangewend: zo kan men de ‘vrijheid’ propageren aan de hand van het symbool van de Holocaust. Door de vergelijking van Fidom wordt de indruk gewekt dat de voorstanders van corona maatregelen mensenvijandig zijn en diegene die de coronaregels aan hun laars lappen mensenredders zijn. Het doet me denken aan Marianne Zwagerman die ouderen vergelijkt met dor hout, die desnoods aan het virus moeten worden opgeofferd, omdat anders de zalmneusjes hieronder lijden. De associatie met oud-burgemeester Tjalma die de joodse bevolking opofferde is zo gelegd. Men kan van mening verschillen welke maatregelen moeten worden toegepast, maar wat compassie met kwetsbaren, zieken en ouderen in tijden van nood is volgens mij gewenst.

Fidom, hoewel hij het niet kwaad zal bedoelen,  mogelijk wil hij mensen wakker schudden met zijn uitspraken, maar hoe dan ook, Anne Frank hiervoor hanteren is kort door de bocht.

Anne Frank uit haar brieven kennende zou denk ik niet blij zijn geweest met Fidoms statement. Ik ben benieuwd welke stelling Groen Links in Hoogeveen, welker website althans op 7 november 2020 als fractievoorzitter Catharina van Hien meldt, inneemt in deze kwestie.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen.

Deel dit bericht!

Een gedachte over “Opinie: Kromme vergelijking

  • 9 november 2020 om 19:49
    Permalink

    Vrijheid is geen vrijheid als je het weg kunt nemen, ook al is dit tijdelijk. Dan heb je namelijk de illusie van vrijheid. Net zo goed dat wij een illusie van democratie hebben.

Geef een antwoord