De Nationale Bijentelling: doe mee

Hoogeveen – Op zaterdag 18 en zondag 19 april vindt de Nationale Bijentelling plaats. Kom ook in actie voor de wilde bij en help de bij te beschermen.  Als ‘Bijvriendelijke gemeente’, een titel die we vorig jaar in ontvangst mochten nemen, is in de gemeente Hoogeveen gelukkig veel te tellen.

Tel mee

Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet.
In eenkort filmpjeleren we je 20 bijensoorten te herkennen die je 18 en 19 april in je tuin kunt tegenkomen.

Waarom bijen tellen?

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer,
bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”

Meedoen is eenvoudig

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulierbijenspel en bijengidsje waarmee iedereen de twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen.
Bijenexpert Stefan Pronk vertelt: “Mensen hoeven geen ervaring te hebben en het kost maar een half uurtje. Iedereen kan meedoen!”
Wilt u meedoen aan de Bijentelling? Meld u aan op www.nationalebijentelling.nl, download het telformulier en tel mee op 18 of 19 april.

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van LandschappenNL, Naturalis, Natuur & Milieu en IVN Natuureducatie

Deel dit bericht!

Geef een antwoord