Kantlijn: Hoe zit het nou met die aso’s in het AZC burgemeester Loohuis?

Staatsecretaris Ankie Broekers Knol is duidelijk; overlastgevende asielzoekers mogen “niet helemaal” opgesloten worden. Burgemeester Karel Loohuis was ook duidelijk in juni 2019; de omgebouwde gevangenis in Hoogeveen is ongeschikt voor de proef met overlastgevende asielzoekers.


Door Frits Kappers

Dus de aso’s waar Loohuis van af wilde worden vervangen door tuig. Een kwalificatie die ik niet snel in de mond zal nemen, maar als staats Broekers Knol zegt dat het de “heel vervelende asielzoekers zijn” weet je dat mevrouw het over tuig heeft, schorriemorrie uit landen waar de politie minder zachtzinnig optreedt. En dat tuig mag niet helemaal opgesloten worden. Broekers Knol: “Ze kunnen er nog wel uit, maar ze zijn heel erg ingeperkt.” Dat mevrouw hoopt dat de HTL in Hoogeveen “andere gemeentes lucht geeft” stelt ook niet echt gerust.

De geruststellende woorden van burgemeester Loohuis dat burgers “geen overlast zullen ervaren” zijn te algemeen en gezien de ommezwaai van Loohuis sinds juni vorig jaar ook niet echt vreselijk geloofwaardig.

Op Facebook schreef SP fractievoorzitster Jutta van den Oord: “Ze mogen ‘naar buiten’ op het eigen terrein van het AZC, maar gescheiden van de overige asielzoekers. Verder komen ze alleen van het terrein af in een busje van de DJI om naar hun advocaat of een arts te kunnen. Dus zullen we hen nooit op straat zien op weg naar de winkel o.i.d. Dat is duidelijk anders dan met de vorige groep bewoners. M.a.w. jij en ik zullen deze mensen nooit tegen kunnen komen.”

In elk geval duidelijke woorden, maar als dit waar is zijn de aso’s wel opgesloten. En dat mag dus niet volgens Broekers Knol. Wie kletst er nou uit de nek?

Daarom roep ik burgemeester Loohuis op om klip en klaar antwoord te geven op een paar simpele vragen. Dat moet toch kunnen? En zo niet dan is er dus alle reden voor inwoners van de Weide om zich ernstige zorgen te maken.

Dus mijnheer Loohuis, pleitbezorger van een transparante lokale overheid,

 • klopt het wat mevrouw van den Oord op Facebook schreef en door mij hierboven letterlijk is geciteerd?
 • hoe verhoudt dit zich tot de woorden van mevrouw Broekers Knol?
 • zo ja, hoe verhoudt dit zich tot de woorden van Broekers Knol?
 • zo niet, wat zijn dan beperkingen waar de staatssecretaris over spreekt?
 • hoe wordt gegarandeerd dat deze overlastgevers niet zonder begeleiding buiten de HTL kunnen komen?
 • hoe zult u handelen ingeval toch overlast voor burgers ontstaat?
 • hoe vaak zult u accepteren dat burgers overlast ondervinden?
 • wat gaat u doen ingeval toch overlast ontstaat?

Tot slot, geachte heer burgemeester, u heeft meerdere malen te kennen gegeven niet aan sociale media te doen daarom zal ik deze vragen per e-mail aan u toesturen. Hoogeveen en zeker De Weide heeft recht op duidelijkheid. Klip en klare duidelijkheid, waar niet mee te marchanderen valt. Om draagvlak te scheppen zult u die duidelijkheid moeten geven. Duidelijker dan u tot nu toe deed.

Deel dit bericht!

2 gedachten over “Kantlijn: Hoe zit het nou met die aso’s in het AZC burgemeester Loohuis?

 • 14 januari 2020 om 00:21
  Permalink

  Persoonlijk heb ik mevrouw Broekers niet op een leugen betrapt. Dat kan ik van Loohuis niet zeggen. Loohuis heeft het zelfs gepresteerd de raad te verplichten mij niet op mijn woord te geloven. Daarmee maakt hij mij dus voor leugenaar uit.

Geef een antwoord