Hoogeveners willen vuurwerkvrije zones

Hoogeveen – Bijna driekwart van de respondenten van het onderzoek van Tip-Hoogeveen is het eens met de stelling of de gemeente Hoogeveen vuurwerkvrije zones in moet stellen. Ruim 63 procent van de respondenten zegt dat te willen.

Tussen 12 november en 21 november reageerden in totaal 349 respondenten op de vragen. Ook deden zij veel suggesties hoe zaken kunnen verbeteren of veranderen. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Limburgse onderzoeksbureau Toponderzoek uit Horst, dat zich specialiseert in burgerparticipatie.

Vuurwerk
Bijna 80 procent van de respondenten zegt niet van plan te zijn zelf vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling. 17 procent heeft dat voornemen wel. Een ruime meerderheid (63 procent) reageert (zeer) positief op het idee vuurwerkvrije zones aan te wijzen. 26 procent geeft aan daarmee (zeer) oneens te zijn.

Van de respondenten die (zeer) positief over het idee zijn, vindt meer dan 60 procent dat in natuurgebieden, rondom het ziekenhuis en rondom verpleeg- en verzorgingshuizen dergelijke zones ingesteld moeten worden. Meer dan 50 procent geeft aan ook rond speeltuinen en -plaatsen en uitlaatplaatsen voor huisdieren het afsteken vuurwerk te willen verbieden. Een enkeling wil een volledig vuurwerkverbod: “Liefst helemaal geen vuurwerk, maar een paar grotere vuurwerkshows.” Sommigen twijfelen aan de handhaving in de vuurwerkvrije zones. “Het is alleen zinvol met strikte handhaving. Beter is een landelijk verbod.” Weer een andere respondent doet de suggestie de zaak om te draaien: “Liever een zone aanwijzen waar wel vuurwerk mag worden afgestoken.”

Wekenlang

Meer dan de helft van de respondenten associeert vuurwerk met ‘Traditie’ en ‘Leuk om naar te kijken’. Bijna de helft denk meer aan de gevaren en nadelen: ‘Angst bij mensen en dieren’, ‘Gevaar en ongelukken’ en ‘Geluidsoverlast’. Een grote ergernis is het vuurwerk dat buiten de toegestane uren wordt afgestoken. “Als het alleen op oudejaarsavond was, dan was het acceptabel, maar rond de Markt, Willemkade en Wilhelminastraat is het nu, 13 november, al wekenlang troef.”

Deel dit bericht!

Een gedachte over “Hoogeveners willen vuurwerkvrije zones

Geef een antwoord