Tweede boek Judith Bos gaat wereldwijd

Judith Bos heeft in 2016 haar eerste boek over Witbuikegels gepubliceerd. Als zelf-publicerend auteur, gaf ze dit boek uit via het online platform Brave New Books en ook het nieuwe boek dat op 4 September jl. is gepubliceerd, is via dit platform uitgegeven. Het vorige boek, De Witbuikegel als huisdier, werd enkel in het Nederlands verkocht en verspreid via boekwinkels en bol.com in Nederland en België. Haar nieuwe boek is uitgegeven in het Engels en Nederlands en is daarnaast ook te bestellen via haar eigen bedrijf.

The Hedgehog Program

In 2014 is Judith begonnen met de opbouw van haar eigen bedrijf, dat zich voornamelijk focust op educatie en niet-wetenschappelijk onderzoek naar deze bijzondere exotische dieren. Over de loop der jaren is de diersoort als huisdier steeds populairder geworden, maar is er maar weinig informatie bij gekomen door de wetenschap, waardoor veel aspecten rondom hun verzorging nog steeds onzeker zijn. Met haar bedrijf, dat ze in oktober dit jaar wil starten, verzamelt ze informatie van houders en fokkers en kan hier uiteindelijk onderzoek op verrichten zonder dat daar echte dieren aan te pas komen. Door de interactieve werking van haar bedrijf en de enthousiasme van houders wereldwijd, is haar database zo groot gegroeid dat ze inmiddels zelfs bekendheid haalt bij instituten. Dit betekend dat ze in de toekomst, wanneer haar startende onderneming genoeg budget heeft opgebouwd, ook mee kan werken aan wetenschappelijke projecten door alvast een goede basis te leggen.

Tussen 2014 en 2019 heeft Judith haar genetica onderzoek bijna afgerond en ze is momenteel bezig met de laatste puzzelstukken. Dit project is opgezet door informatie te verzamelen van fokkers die hun dieren samen zetten om jongen te krijgen. Hiervan zijn de kleuren en geslachten bijgehouden van de jongen uit een nest en de kleuren van de ouders en voorouders steeds genoteerd. Inmiddels heeft ze meer dan 13.000 van dit soort stambomen verzamelt en heeft ze bijna alle genetische mutaties kunnen opsporen en vastleggen. Wat rest, is een opsomming van kleuren van gemengde mutaties en onderzoeken welke van deze kleuren extra gevoeligheden hebben en effect kunnen hebben op de algehele gezondheid van deze dieren.  Allemaal zodat het houders en fokkers van deze dieren in gevangenschap kan helpen om de diersoort zo gezond mogelijk te kunnen houden.

Voor de toekomst heeft Judith grote plannen! De wereld ligt open op dit vlak, omdat haar startende onderneming de eerste in zijn soort is. Een onderzoekscentrum dat volledig ondersteund wordt door houders en fokkers van de doelgroep. Voorlopig zal dat nog even zo blijven als het momenteel gaat, maar Judith ziet zeker in dat een samenwerking met andere instituten vruchtbaar kan zijn om meer wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Zelf zou ze dit soort wetenschappelijk onderzoek niet kunnen verrichten, omdat ze zelf geen achterliggende opleidingen heeft om dit te ondersteunen. Haar bedrijf is geboren uit pure passie. Ze zou in januari 2020 met enkele leerlingen en professoren van de Oregon Health Science University mee naar Nigeria om veldonderzoek te verrichten, maar helaas is dit project uitgesteld en is het nog niet bekend of het op een later moment opnieuw wordt opgepakt. “Maar,” laat Judith weten, “als het plan niet opnieuw door hen wordt opgepakt, ga ik zeker kijken voor andere mogelijkheden om alsnog veldonderzoek te doen. Wellicht met een andere samenwerking.” Ook laat ze weten dat door te starten met de soorten die in gevangenschap worden gehouden, alvast een stabiele ondergrond kan worden gemaakt om op een later moment ook voor wilde soorten onderzoek te doen. Op een dusdanige manier dat de soorten beter kunnen worden beschermd en minder kans hebben om een bedreigde status te krijgen.

Het nieuwe boek

Judith haar nieuwe boek heeft ze samen met co-auteur Lindy de Vries geschreven. Lindy is een fokker van Witbuikegels in Zwolle en heeft inmiddels enkele jaren ervaring met deze bijzondere dieren. Judith en Lindy hebben regelmatig contact en zo is het idee ontstaan om samen aan het boek te gaan schrijven. Het boek is vooral gefocust op het geven van informatie over de diersoort, gebaseerd op richtlijnen over de hele wereld. Zo ontstaat er een mooie middenlijn waar op verder gebouwd kan worden, maar die gelijkertijd wel als minimale zorg-eis kan worden aangehouden. Daarnaast hebben enkele anderen meegeholpen aan het boek:

Valerie Bussing
Als studente Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, heeft zij een scriptie geschreven over de ziekte Wobbly Hedgehog Syndrome (WHS) in Witbuikegels en heeft dit weten te vertalen naar een goed leesbare tekst en dit aangedragen als onderdeel van het boek in het hoofdstuk over de gezondheid van een Witbuikegel.

Hedgehogs of Asgard
Hobby houder van verschillende soorten egels en tenreks, maar ook een bekende blogger wereldwijd op het gebied van deze dieren. Vooraanstaand op het gebied van natuurlijke huisvesting van egels en tenreks, gaf zij toestemming om haar blog te gebruiken om een volledig hoofdstuk over natuurlijke en bio-actieve huisvesting te schrijven. Zij zal op een later moment eveneens een give-away actie houden, waarbij ze 5 Engelstalige exemplaren mag weggeven onder haar volgers.

IUCN Red List of Threatened Species
Dé organisatie als het gaat om gegevens rondom conservatiestatussen van dieren, planten en schimmels. Gevestigd in Engeland, maar actief over de hele wereld, hebben zij een grote database van dieren en hun leefomgeving. Zij hebben toestemming gegeven om informatie te gebruiken over dieren die in de Sahel voorkomen, zodat het boek ook informatie zou bevatten over de wilde leefomgeving van de Witbuikegel.

Bestellen

Het boek zal binnenkort verkrijgbaar zijn via bol.com en boekhandels die aangesloten zijn bij het Centraal Boekhuis. Daarnaast is het boek al verkrijgbaar via de webshop op The Hedgehog Program. Het boek is niet op voorraad en wordt geprint op bestelling. Het heeft daardoor een levertijd tot 3 weken. Het boek is verkrijgbaar in het Engels of in het Nederlands.

 

Judith Bos & Lindy de Vries
Witbuikegel
Witbuikegels zijn bijzondere exotische huisdieren die wereldwijd steeds populairder worden. Erg veel is er nog niet over ze bekend, maar in samenwerking met verschillende informatiebronnen biedt dit boek een goede basis voor alle houders.
€49,99 Hardcover
Deel dit bericht!

Geef een antwoord