Justitie gaat uit van beroving Chinese restauranteigenaar

Hoogeveen/Assen – Tijdens een regiezitting van de rechtbank in Assen wil het Openbaar Ministerie (OM) dat de 30-jarige verdachte uit Den Haag, in voorarrest blijft, zijn advocaat vroeg om voorlopige vrijlating. Het OM gaat nog steeds uit van een beroving waarvoor onlangs nog een tweetal verdachten zijn gearresteerd die ook bij een overval in Almere zouden zijn betrokken. Een regiezitting is een procedurele zitting, die voorafgaat aan de inhoudelijke behandeling.

Het incident vond plaats op 18 oktober op het Kaaplaantje in Hoogeveen, aan de achterzijde van het Chinese restaurant. Volgens het OM heeft het volgende scenario zich afgespeeld; De verdachte zou een groot geldbedrag uit handen van Encheng Wang, de Chinese restauranteigenaar, hebben gegrepen en trachtte met zijn auto te ontsnappen. Wang greep zich vast aan de auto of inzittende (n) en werd meegesleurd. De auto klapte hard tegen een betonnen muur van de parkeergarage De Kaap en Encheng Wang kwam daarbij om het leven.

De advocaat van de verdachte Haagenaar kwam eerder deze week al met zijn kijk op het gebeuren waarbij er sprake zijn zijn van een financiële transactie. (Zie: ‘Chinese restauranteigenaar kwam niet om door het ongeval’). De verdachte zou zijn geslagen toen hij in de auto het geld zat te tellen. Er zou geen sprake zijn van dwang of een roofmoord. In het uiterste geval betrof het een vorm van oplichting met zware gevolgen. De advocaat vroeg om vrijlating van de verdachte. De rechter zal hierover snel beslissen.

De politie trof in de auto naast een pak geld ook een vuurwapen aan. Het OM gaat dan ook uit van afpersing of diefstal met geweld. Van een financiele transactie om Chinees geld om te wisselen voor euro’s was geen sprake want de Hagenaar (ook van Chinese afkomst) had geen geld overgemaakt en had dus geen recht op het geld. Als het was gegaan zoals de advocaat van de verdachte schetste waarom zou Encheng Wang dan aan de auto zijn gaan hangen? Zo vroeg de officier van justitie zich af.

In mei dit jaar wordt de rechtszaak vervolgt.

Zie ook: Dossier Overval Lotus

Geef een reactie