112/Misdaad

Zwaarder straffen voor agressie of geweld tegen hulpverleners

Hoogeveen –  Agressie of geweld tegen hulpverleners, zoals brandweer of politie, is een absolute no go. Bij dit soort strafbaar gedrag zal de officier van justitie zwaardere straffen eisen of opleggen. Vooral tijdens oud en nieuw zal er hier streng op gehandhaafd worden. 

Brandweer en politie zorgen immers voor de veiligheid van iedereen. Ze moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Ook met het lastig vallen of belemmeren van hulpverleners, komen raddraaiers niet weg. Sinds 15 december is dit gedrag strafbaar. Hier geldt een verzwaringsfactor van 200 procent.

Zaken kunnen door het OM worden afgedaan met een boete of een taakstraf, maar het OM kan ook besluiten zaken voor de rechter te brengen. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht. Zo kan bijvoorbeeld het gooien van (illegaal) vuurwerk naar hulpverleners en geweld tegen politie een gevangenisstraf opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen