112/Misdaad

Wietkwekerij uit nood biedt geen oplossing

Assen/Hoogeveen: Een inwoner van Alteveer is uit nood een wietkwekerij begonnen, zo liet hij twee weken geleden de rechter weten. Zijn vrouw was ernstig ziek en kon alleen nog maar hopen op een alternatieve behandeling in Duitsland die ruim € 20.000,- per maand kostte. Dat geld had de man niet.

Eind 2016 werd bij de man een wietkwekerij in de schuur aangetroffen met meer dan 500 planten. Ook werd er een ploertendoder en twee gaspistolen aangetroffen. De politie is van mening dat er al in 2015 is gestart en er 11 keer is geoogst hetgeen meer dan € 200.000,- moet hebben opgebracht, volgens de berekening. De man beweerde dat er slechts 2 keer was geoogst en dat de opbrengst zwaar tegenviel.

De alternatieve behandeling heeft niet gewerkt, zijn vrouw is inmiddels overleden.

Hij werd veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden.

Vordering 

In 2019 zal de man zich moeten verweren tegen een vordering van justitie die het door crimineel verrichte handelingen verkregen geld in beslag wil nemen. Er is door justitie reeds beslag gelegd op auto’s, 2 woningen, tientallen schilderijen en andere goederen. Afpakken van crimineel geld is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de kleinere, veelvoorkomende criminaliteit. In 2017 is in totaal 221 miljoen euro afgepakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen