112/Misdaad

Verdachte moordzaak Hoogerbrugge blijft in voorarrest

Assen/Hoogeveen: Vandaag zou in Assen een regiezitting plaatsvinden in de Moordzaak Hoogerbrugge. Hoogerbrugge (49 jr) werd op 20 december 2017 met ingeslagen schedel aangetroffen door zijn ouders in zijn woning aan de Dr. Anton Philipsstraat. Het werd een tweede pro forma zitting.

Verdachte Hala E. wil nu wel praten met politie

De nieuwe advocaat, de Amsterdammer Chris Pittau, van de van moord verdachte Hale E., een 47-jarige ex-inwoonster van Hoogeveen die oorspronkelijk afkomstig is van Soedan, verweet het Openbaar Ministerie (OM) dat het dossier over de moordzaak niet volgens de regels is aangeleverd en dat hij daardoor niet om aanvullende onderzoeken kan vragen, zoals gebruikelijk is bij een regiezitting. De rechter besloot vervolgens om er een pro forma zitting van te maken waardoor er geen inhoudelijke behandeling plaats heeft gevonden.

Pas eind vorige week zou de advocaat het dossier, in delen, hebben ontvangen. Volgens hem zaten er 7.000 pagina’s met tapverslagen bij, die hij nog niet heeft kunnen doornemen.

Het OM beweerd dat het dossier geheel binnen de daarvoor geldende termijnen is geleverd aan de verdediging. Het aantal genoemde tapverslagen werd onjuist genoemd.

De advocaat vroeg om vrijlating in afwachting van de inhoudelijke zitting vanwege het, in zijn ogen, geringe bewijs. Het OM is het daar niet mee eens en voerde aan dat er DNA sporen van de vrouw op een kussen in de slaapkamer zijn gevonden, werden vingerafdrukken op glazen in de vaatwasser aangetroffen en was de vrouw in de dagen na de moord spoorloos. Haar zoon in Engeland gaf haar zelfs op als vermist. Het OM gaat er van uit dat het slachtoffer eerst is gedrogeerd met medicijnen. De vrouw werd door de politie in Meppel bij een kennis aangetroffen maar werd toen niet aangehouden. De kennis beweerde dat hij de indruk had dat de vrouw zich schuil hield bij hem. In augustus 2018 werd de vrouw in Engeland wel gearresteerd.

Tot nu toe heeft de vrouw gezwegen maar deze keer liet zij wel aan de ouders van Marcel Hoogerbrugge weten dat zij het heel erg vind wat er gebeurd is maar dat zij er niets mee heeft te maken.

Haar advocaat gaf aan dat er ook DNA van een andere vrouw op het kussen was gevonden. Het OM reageerde dat er ook een gemengd DNA van de verdachte en Hoogerbrugge was aangetroffen.

De verdachte gaf ook aan dat zij zich niet tegen uitlevering aan Nederland had verzet, zoals in de media was aangegeven. Haar toenmalige advocaat zou hebben gezegd dat versnelde uitlevering niet mogelijk was. E. ontsloeg haar advocaat toen ze er achter kwam dat een verzoek aan de rechter voldoende was voor uitlevering. Op advies van haar toenmalige advocaat had zij ook niet met politie willen spreken, iets wat haar huidige advocaat haar wel adviseert. Alhoewel ze de politie niet vertrouwt is ze nu wel bereid tot een gesprek. In afwachting daarvan zou de vrouw, onder voorwaarden (enkelband), bij een vriendin in Tiendeveen kunnen verblijven, aldus de advocaat.

De rechter besloot echter de vrouw tot in ieder geval 19 december van dit jaar in hechtenis te houden. Op deze datum staat een regiezitting gepland. Voor deze datum moet de politie het verhoor doen.

Zie ook dossier: Marcel Hoogerbrugge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen