Twee jaar celstraf geëist na zeer ernstige bedreigingen

Assen/Nieuweroord: Het bedreigen van een moeder en 6-jarig kind met een geladen kruisboog om daarmee een bedrag van € 600,- af te dwingen moet volgens het Openbaar Ministerie (O.M.) bestraft worden met 2 jaar gevangenisstraf. De 38-jarige dader uit Nieuweroord had ook gedreigd met moord op Hoogeveense politieagenten en het in brand steken van het politiebureau. 

Tijdens het telefonische dreigement aan de politie zei de man ook veel respect te hebben voor de schutter die in 2011 in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn, zes mensen doodschoot. Uit voorzorg werd het politiebureau in Hoogeveen gesloten.

De man had spijt van zijn dreigementen, het was gekomen omdat de politie zijn softdrugs in beslag hadden genomen, zei hij voor de rechtbank. De afpersing met de kruisboog ontkende de man die, volgens hem, nog honderden euro’s tegoed had van de vrouw.

De vrouw, die bij de man langskwam om vazen te kopen, kon vluchten met haar zoontje nadat ze € 75,- op tafel had gelegd. In haar angst kreeg ze ook nog een aanrijding met een andere auto. De aangereden bestuurder ging met haar mee naar het politiebureau in Beilen.

Na het aanhoren van het relaas over de gebeurtenissen werd de man uit huis gehaald. Daarbij werd ook zijn softdrugs in beslag genomen. Hij mag nu een paar plantjes hebben om zijn persoonslijkstoornis te kunnen beheersen.

De slachtoffers hebben volgens het O.M. ook recht op elk ruim € 1.000,- schadevergoeding.

Uitspraak over 14 dagen.