Test luchtalarm iets later door afhandeling van melding

De brandweer op de meldkamer verstuurt het luchtalarm altijd rond 12:00. Soms is dat iets later omdat ze dan bijvoorbeeld druk zijn met het afhandelen van 112 meldingen, zoals dat vandaag het geval was. Daarom was vandaag  het testalarm 10 minuten later te horen.

Naast NL-Alert kennen we in Nederland ook de sirene die ons waarschuwt in het geval van een levens- en/of gezondheidsbedreigende situatie. Het alarm wordt ook wel het Waarschuwings- en alarmeringssysteem of Waarschuwingsstelstel (WAS) genoemd.

Iedere eerste maandag van de maand – om 12.00 uur precies – wordt de sirene getest. Als je dan de sirene hoort, weet je dat er niets aan de hand is. Er zijn uitzonderingen op deze regel: de sirene wordt nooit getest op nationale en religieuze feestdagen en op Dodenherdenking wanneer deze op een maandag vallen. Gemeenten overal in Nederland testen de sirenes om na te gaan of alle apparatuur goed werkt en om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval.

Wat als je de sirene op een ander moment hoort?

Hoor je de sirene op een ander moment en bijvoorbeeld meerdere malen achter elkaar? Dan is er sprake van een levens- en/of gezondheidsbedreigende situatie in jouw omgeving. Het kan zijn dat je ook op een andere manier wordt gewaarschuwd. Bijvoorbeeld via NL-Alert of door een rondrijdende geluidswagen. Weet wat je moet doen in een dergelijke situatie:

  • Ga naar binnen en sluit deuren en ramen.
  • Volg via radio en/of tv de berichtgeving op RTV Drenthe , kijk op deze website en/of volg Twitter.
  • Volg altijd de instructies op die je krijgt, ook wanneer het gevaar geweken is en de situatie weer veilig is.

Wat als je de sirene niet hebt gehoord?

Heb je de sirene niet gehoord? Als je in een plaats met minder dan 1000 inwoners woont, dan kan dat zomaar het geval zijn. In die plaatsen staan namelijk geen eigen sirenes. Je hoort dan de sirene uit een plaats verderop. Door de wind of als je binnen bent kan het voorkomen dat je de sirene niet hoort. Is er iets aan de hand? Dan worden inwoners van deze plaatsen ook altijd op een andere manier gewaarschuwd, bijvoorbeeld via NL-Alert of geluidswagens.

Staat er wel een sirene bij jou in de buurt, maar heb je hem niet gehoord? Dan horen we dat graag, want het kan zijn dat er dan iets mis is gegaan. Je kunt een melding doen door het algemene formulier in te vullen op de brandweer website.

Ik heb de sirene niet gehoord

Blijft de sirene bestaan?

De toekomst van de sirene staat ter discussie. Tegenwoordig heeft de overheid bij een calamiteit de beschikking over meerdere alarmeringsmiddelen, zoals NL-Alert, sirenes, regionale apps, websites en sociale media van veiligheidsregio’s en gemeenten, regionale rampenzenders op radio en tv, het publieksinformatienummer 0800-1351 en geluidswagens. In de komende jaren zullen het kabinet en de Tweede Kamer besluiten of en hoe de sirene blijft bestaan.