Stop het geweld tegen hulpverleners

Hoogeveen – Wekelijks valt er in het nieuws te horen dat weer een Hulpverlener is lastig gevallen bij het uitoefenen van haar taak. TV programma’s geven hier regelmatig aandacht aan maar ook kranten en andere nieuwsrubrieken. Hulpverleners hebben te maken met de meest uiteenlopende vormen van agressie en geweld.

Hulpverleners worden bekogeld met vuurwerk, een ambulance wordt vernield terwijl het personeel in de woning bezig is met een patiënt: de laatste jaren lijkt er meer sprake te zijn van geweld tegen hulpverleners. Hoewel de statistieken door verschillende partijen gemeten worden en hierdoor wat kunnen verschillen is er één ding zeker: het geweld tegen hulpverleners is toegenomen. Met name de aankomende periode, vooral rond de jaarwisseling is het aantal incidenten aanzienlijk.
Oorzaak
Politie, ambulancepersoneel en brandweerpersoneel worden belemmerd tijdens hun werkzaamheden met alle gevolgen van dien. Waarom deze agressie de afgelopen jaren zo toegenomen is, is niet duidelijk. Een oorzaak van het geweld richting publieke hulpverleners zou zowel overmatige drank- en/of drugsgebruik als onzekerheid of machteloosheid kunnen zijn. Een ding is echter wel zeker: hulpverleners horen hun werk uit te kunnen voeren zonder gehinderd te worden.
Hogere straffen
Wie hulpverleners belaagt, krijgt te maken met snelrecht en met hogere straffen. Officieren van justitie eisen tegen verdachten van geweld tegen werknemers met een publieke taak een drie keer zo hoge straf als in andere geweldzaken. Dit geldt ook voor geweld tegen omstanders die hebben ingegrepen. Daarnaast zijn werkgevers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun werknemers. Met de zogenoemde Maatregelen voor een veilige publieke taak kunnen zij werknemers beschermen tegen agressie en geweld door bijvoorbeeld werknemers te trainen in de omgang met agressie en geweld.