Hoogeveen – Op 16 april van dit jaar werd Martijn beroofd van zijn mobiele telefoon bij zijn eigen voordeur, lees het bericht hier. De rechtbank heeft de zaak afgehandeld, lees hier onder de uitspraak en het hele verhaal hoe het slachtoffer wordt benadeeld.
De telefoon was enkele dagen na de beroving op marktplaats bij een handelaar uit Loozen (Gramsbergen) aangetroffen. Het slachtoffer heeft hierover contact met deze handelaar gezocht en is die middag bij hem thuis geweest. De verkoper wilde de telefoon niet vrijwillig afstaan en daarom is de politie erbij gehaald, Deze heeft de telefoon in beslag genomen. De verkoper had de telefoon de vorige dag in Meppel gekocht.
De verkoper kocht telefoons op en de berover had hem via marktplaats benaderd om de IPhone 13 voor een interessant bedrag in Meppel te komen ophalen. De politie in Hardenberg heeft beoordeeld dat deze verkoper van de telefoon te goeder trouw had gehandeld en dus geen heler is. De verkoper heeft de telefoon teruggekregen van de politie en hem afgelopen augustus opnieuw via marktplaats aangeboden en verkocht.
Ondertussen was ook de berover geïdentificeerd, doordat de berover en de verkoper onderling contact hadden gehad via de telefoon om in Meppel af te kunnen spreken. Dit telefoonnummer is door de verkoper aan de politie gegeven. De berover werd gearresteerd en mocht in oktober j.l. voor de rechter komen. Deze bleek nog veel meer zaken te hebben lopen en is schuldig bevonden en heeft hiervoor een voorwaardelijke taakstraf gekregen en een proeftijd van 2 jaar.
Het slachtoffer moest bij Slachtofferhulp aangeven of er materiële of immateriële schade was geleden. Hierin werd alleen de diefstal van de telefoon opgevoerd. De rechtbank was van mening dat de dader hiervoor geen schadevergoeding hoefde te betalen. Kort samengevat, het slachtoffer is een ervaring rijker, de berover een straf rijker en de handelaar 400 euro rijker.
Headerfoto: Dief die de telefoon steelt bij Martijn.