112/Misdaad

Rechtszaak Sharleyne: Dag 2 (1)

Assen/Hoogeveen: Op de tweede dag in de rechtszaak tegen Heleen J., de moeder die terecht staat op beschuldiging betrokken te zijn geweest bij de tragische dood op Sharleyne op 14 juni 2015, komt het forensisch onderzoek aan de orde. Donderdagmiddag wordt besteed aan een bewegingsdeskundige en de persoonlijke omstandigheden van Hélène J.

In de slaapkamer van Sharleyne vond de politie een beslapen bed en een vel papier met daarop de woorden ‘Liefste’ en ‘Mama, ik haat je’. Het is waarschijnlijk geschreven door het meisje, blijkt uit handschriftenonderzoek. Op het vel papier zijn geen andere sporen gevonden. In de woning zijn geen sporen van geweld gevonden. Een onderzoek naar vingerafdrukken op de reling van het balkon gaf geen resultaat doordat het materiaal niet geschikt was.

Onder de linkeroksel van het t-shirt dat Sharleyne werd een behoorlijke hoeveelheid Dna van de moeder aangetroffen, er werd geen ander Dna aangetroffen.

Opvallend is het feit dat een eerste verklaring van een bovenbuurman, afgelegd tegen twee personen in burger die zich legitimeerden als politie, niet aanwezig is in het dossier. Zijn verklaring was genoteerd in een notitieboekje, zo zei hij. Geen enkele betrokkene in het onderzoek kan zich dit herinneren en de verklaring is niet terug te vinden! Er was geen registratie door het team over wie was gehoord en bezocht. De man had toen verwacht dat er wel opnieuw contact zou worden opgenomen maar dat gebeurde niet.

In de verklaring stond dat hij na middernacht stemmen had gehoord van moeder en dochter. Dat hoorde hij wel vaker omstreeks die tijd. Heleen J. reageerde dat zij om die tijd altijd sliep en dat het mogelijk de buurvrouw met haar dochter moet zijn geweest. Omstreeks 1:15 uur ging hij slapen tot hij even later wakker werd van een doffe klap, zijn bed trilde. Hij was weer klaarwakker. Tien minuten later hoorde hij een geluid of dat er iets over over de reling werd gegooid wat tijdens de val tegen een een lagere reling terecht kwam. Hij dacht dat iemand een vuilniszak naar beneden had gegooid. Daar was hij even verontwaardigd over en ging weer slapen.

In mei vorig jaar vroeg de politie hem onder meer of hij die nacht de moeder ook had horen schreeuwen maar hij had toen niets gehoord ondanks dat zijn raam openstond. De bovenbuurman is later door de rechter-commissaris gehoord en zegt 100% zeker te zijn.

De advocaat van Heleen J. komt op de proppen met een collega van de bovenbuurman die hem tijdens een autorit naar het werk in 2016, vroeg of hij nog iets had meegekregen over de val van Sharleyne. De bovenbuurman zou toen hebben gezegd dat hij niets had gehoord en dat hij nooit iets hoorde, nog geen deur die dichtsloeg.

Een maatschappelijk werkster die de bovenbuurman begeleidde hoorde via de media dat de advocaat zijn verklaring zou wegzetten als onbetrouwbaar. De vrouw meldde zich bij de politie en verklaarde dat de man reeds in 2015 haar het verhaal had verteld dat overeenkomt met zijn verklaring die hij in 2017 heeft afgelegd bij de rechter-commissaris.

Er is in de nacht van 24 op 25 mei onderzocht, in aanwezigheid van de advocaat, politie en O.M., of de waarnemingen van de bovenbuurman passen bij zijn verklaring. Vastgesteld werd dat hij alles heeft kunnen horen zoals hij heeft verklaard. Waarom hij niets tegen zijn collega heeft gezegd toen hij er naar werd gevraagd, weet hij niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen