112/Misdaad

Oplichters misbruiken naam Ticketswap en politie bij phishing

Hoogeveen – De politie krijgt de laatste tijd meldingen over een phishingmail die afkomstig lijkt te zijn van de politie. Dat is niet het geval. Het gaat om een mail die is verstuurd door verkoopticketswap@gmail.com en is bedoeld om bankgegevens van de ontvanger te ontfutselen.

 

De verzender doet zich voor als een team dat zich binnen de politie bezighoudt met internetoplichting en dat het mailadres van de ontvanger is aangetroffen in de contacten van een onlangs aangehouden fraudeur.

Bankafschrift sturen

In de mail staat dat de geadresseerde mogelijk slachtoffer is geworden van internetoplichting. Ook wordt vermeld dat de politie een geldbedrag van 23.000 euro in beslag heeft genomen. Als de ontvanger aanspraak wil maken op een deel van dat geld, dan moet hij of zij een kopie van zijn bankrekeningafschrift sturen naar de afzender.

Voorbeeld

Voorbeeld van phishingmail
Voorbeeld van een phishingmail. Let op de afzender verkoopticketswap@gmail.com

Wees alert

Als je zo’n mail krijgt waarbij de politie niet de afzender is, wees dan alert: de politie zal nooit een dergelijke mail sturen. Oplichters proberen op deze manier aan bankgegevens te komen. Ga dan ook niet op dit bericht in en verwijder het berichtje direct. Als je het toch niet helemaal vertrouwt, neem dan zelf contact op met de politie via 0900-8844 of met je bank.

Toch slachtoffer van online fraude? Doe aangifte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen