112/Misdaad

O.M. wil onderzoek naar bewijsmateriaal in zaak Sharleyne

Leeuwarden/Hoogeveen – Vandaag was een regiezitting voor het gerechtshof in Leeuwarden waar het hoger beroep diende in de zaak van Sharleyne. Daar werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie meer onderzoek wil. De moeder van het meisje, die afgelopen zomer door de rechtbank in Assen werd vrijgesproken, was hierbij niet aanwezig.

Het O.M. had in Assen een gevangenisstraf van 10 jaar geëist tegen de moeder omdat justitie haar verdenkt van verwurging voordat het destijds 8-jarige meisje onderaan de flat De Arend werd gevonden op 8 juni 2015.

Justitie wil dat er nieuw onderzoek wordt gedaan naar de doodsoorzaak (is er sprake geweest van verwurging?) of was het meisje aan het slaapwandelen (een scenario die in Assen ter sprake kwam). Een Britse deskundige, gespecialiseerd in onderzoek van overleden kinderen en valletsel, zou duidelijk moeten geven over de doodsoorzaak. Centraal staan de vragen of Sharleyne al was overleden of buiten bewustzijn was en of er sprake was van verwurging of een poging daartoe. Iets waar de drie deskundigen het niet over eens waren. Daarom wil het O.M. een oordeel van een professor uit België over de deskundigheid van de dhr. Rijken, forensisch deskundige in opleiding in Belgié. Het O.M. tekende daarbij aan dat één van de NFI deskundigen haar verklaring had aangepast, mogelijk om een collega niet af te vallen?

Daarnaast zou een deskundige op het gebied van geheugen, een emeritus en hoogleraar, de betrouwbaarheid van de verklaring van de bovenbuurman moeten beoordelen. In Assen twijfelde de rechter aan de betrouwbaarheid van de verklaring omdat de man niet eerder naar voren zou zijn gekomen. De man stelde daartegenover dat hij in de dagen na het verschrikkelijke gebeuren, thuiswas verhoord en toen dezelfde verklaring had gegeven. Deze verklaring en de namen van de betreffende agenten stonden niet in het dossier.

Verder zou het O.M nog de oma en de moeder van een vriendin van Sharleyne willen verhoren met de vragen of Sharleyne voor de bewuste dag mogelijke verwondingen vertoonde.

Advocaat Paul van Jaarsveld, de verdediger van moeder Heleen J. is tegen de onderzoeken omdat deze, volgens hem, de waarheid niet boven tafel zouden brengen want, stelde hij, als Sharleyne al is vermoord dan is niet meer aan te tonen wie dat heeft gedaan omdat het onderzoek zeer amateuristisch is uitgevoerd.

Het gerechtshof maakt haar beslissing op 18 januari bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen