112/Misdaad

Even melden op social media hoe leuk het op vakantie is: inbrekers vinden dat leuk

Hoogeveen – In de zomer slaan veel inbrekers toe omdat zij weten dat bewoners van huis zijn. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te kiezen waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan. Maar ook de berichtjes op social media hoe leuk het wel niet is op het vakantieadres,  óók inbrekers lezen mee. Maar ook een caravan die een paar weekjes voor het huis staat is aanleiding voor inbrekers om de woning te bezoeken als deze is vertrokken.

WAT KUNT Ú DOEN TEGEN WONINGINBRAKEN?
Wacht niet tot het te laat is, maar volg deze tips op:
– Op vakantie? Licht de buren in
Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en deze een bewoonde indruk geven. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen.

– Bel 112 bij verdachte situaties
Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie direct de politie via telefoonnummer 112 moeten bellen. Deze oproepen vallen onder de hoogste prioriteit van de politie. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of ze zien onbekende personen bij uw huis).

– Voor de thuisblijvers; let op insluipers Ramen en deuren staan vaker open met mooi weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen. Hij gaat binnen enkele minuten met uw spullen er vandoor. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u maar heel even naar de buren of boodschappen doen. Wees u ervan bewust dat als u naar
boven gaat om de was op te hangen iedereen zo binnen kan wandelen. Zorg dat u kunt zien of horen wat er gebeurt. Leg geen kostbare spullen in het zicht.

Ga dus zelf aan de slag met veilig wonen. Want een goed beveiligde woning én uw oplettende gedrag zorgt voor maximaal 90 procent minder kans op
een inbraak. Kijk voor meer preventietips op
politiekeurmerk.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen