En hij staat weer op zijn vertrouwde plekje: de mobiele flitspaal

Hoogeveen – En hij staat er weer: de mobiele flitspaal aan de Industrieweg. Terwijl men nog bezig was met het plaatsen ging op social media en diverse groepen de waarschuwingen al in het rond. En wie deze berichten mocht geloven schoten de mobiele flitspalen ineens overal als paddenstoelen uit de grond. Of men zicht vergiste met de reguliere snelheidscontroles of lasercontroles is niet bekend. Een feit is dat de mobiele flitser weer tijdelijk zijn plekje heeft gevonden aan de Industrieweg.

En denk nu niet dat je ongelimiteerd in de rest van de gemeente Hoogeveen  je niet aan  de snelheid hoeft te houden. Deze staat er tijdelijk. De verplaatsbare flitspalen zijn een nieuw middel om de maximumsnelheid te handhaven, naast de vaste flitspalen en mobiele radarcontroles. Ze blijven enkele weken tot maanden op één locatie staan en verhuizen daarna weer voor een periode naar een andere locatie.

Hoe worden de locaties bepaald?

Het Openbaar Ministerie bepaalt aan de hand van informatie van wegbeheerders en politie de locaties van de flexflitsers. Naast snelheidsovertredingen zijn onder meer risicofactoren zoals kruisend (fiets)verkeer en het aantal en de ernst van de ongevallen van belang. De wegbeheerders, bijvoorbeeld gemeentes en provincies, kunnen mogelijk geschikte locaties aandragen bij de politie. Het team verkeer van de regionale eenheden van de politie bespreekt de lijst met potentiële locaties met het Openbaar Ministerie. Doel is om een rustiger en veiliger wegbeeld te krijgen op plekken waar structureel (veel) te hard wordt gereden.

Waarom wordt de flexflitser bewaakt met een camera?

Handhavingsmiddelen zijn soms doelwit van vandalisme. Om dat te voorkomen maakt de camera opnames als iemand zich een tijd lang ophoudt bij de flexflitser. De camera is alléén gericht op de flitser zelf.