Emotionele rechtszaak van doodslag op Djamila

Assen/Hoogeveen: Freddy D. de 46-jarige verdachte die terecht staat op beschuldiging van gekwalificeerde doodslag en het plegen van ontucht op de 12-jarige Djamila Marissen, blijft fel ontkennen dat hij het meisje seksueel heeft misbruikt.

OM eist 10 jaar celstraf en TBS voor Freddy D.

Wel geeft hij toe dat hij gek op haar was en dat hij zichzelf in de auto voor haar ogen had bevredigd. De stoppen sloegen bij hem door toen Djamila gilde dat hij moest ophouden. Hij zou zijn handen op haar mond hebben gelegd en toen haar keel hebben dichtgeknepen nadat er een ‘bom in zijn hoofd was ontploft en dat er een wolkbreuk in zijn hoofd was geweest.’ D. wist zich veel niet meer te herinneren, was onrustig en verward en reageerde veel op uitlatingen. De voorzitter van de rechtbank ‘schreeuwde’ op een gegeven moment dat hij zijn mond moest houden!

Hij had zijn moeder gebeld en verteld dat hij iets ergs had gedaan. Zijn moeder vroeg of hij iemand had misbruikt waarop hij had geantwoord dat het erger was. Zijn moeder vertelde hem dat hij naar de politie moest gaan. Hij meldde zich bij het politiebureau in Assen. Op de uitgeklapte passagiersstoel lag onder een aantal jassen het dode lichaam van Djamila.

Hij was met Djamila op pad geweest om een kado voor haar moeders verjaardag te kopen. De moeder revalideerde op de zorgboerderij vanwege langdurige ziekte. Daar woonde ook Freddy D. in een caravan op het terrein. De man en vrouw raakten bevriend.

Het O.M. is van mening dat hij wel degelijk lichamelijk geweld heeft gepleegd en dat hij getracht had om te zoenen met het meisje. Het O.M. is van mening dat D. zijn verklaringen regelmatig aanpast aan de bevindingen. Het advies van deskundigen, om D. geen dwangverpleging op te leggen maar om hem te behandelen en na zijn celstraf TBS onder voorwaarden op te leggen vanwege verminderde toerekeningsvatbaarheid, wordt niet gevolgd. De officier van justitie eist 10 jaar celstraf en TBS.

Freddy D. reageerde op de eis dat het goed was maar eigenlijk te weinig. Zijn advocaat noemt het een vlaag van verstandsverbijstering bij een man die na zijn daad zich op een presenteerblaadje aanbood bij de politie. Eerst in Zwolle, later in Assen. Er was volgens advocaat Boksem geen opzet tot doden van Djamila er ontstond er dissociatie (toestand van verlaagd bewustzijn) waarover de verdachte geen verklaring over kan afleggen. De advocaat vroeg dan ook om vrijspraak voor het doodden van Djamila of anders nader onderzoek naar de acute dissociatieve toestand van Freddy D. De ontucht acht de advocaat als niet bewezen, alleen eigen verklaring is daarvoor niet voldoende, aldus de verdediger.

Uitspraak over 14 dagen.