112/Misdaad

Dit jaar bijna 20% minder schuurinbraken in Drenthe

Drenthe – 26 juli 2023 – Inbrekers slaan in 2023 minder vaak hun slag in Drentse schuren en garages. De eerste zes maanden van het jaar is er in de provincie 156 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen: een afname van 19,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Landelijk is er juist sprake van een stijging van 8,9%. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata.

Vooral in Emmen nam het aantal schuurinbraken dit jaar sterk af. Het eerste half jaar vonden er 28 minder incidenten plaats dan tijdens dezelfde periode in 2022. Ook in Coevorden (-17) en Midden-Drenthe (-8) waren er een stuk minder inwoners slachtoffer van een schuurinbraak.

Voor inwoners van de gemeente Assen is er minder goed nieuws: hier was juist een sterke stijging te zien van het aantal inbraken in schuren (+20).

Inbraak in een schuur, garage of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Hier werd het vaakst ingebroken in schuren 

Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: waar gaat het in Drenthe het vaakst mis? Ondanks dat het aantal schuurinbraken hier dit jaar sterk daalde, slaan inbrekers nog steeds het vaakst hun slag in Emmen. Het eerste half jaar van 2023 werd er hier al 57 keer ingebroken in schuren. Dit komt neer op bijna een derde van alle incidenten in de hele provincie. Ook in Assen (43) gaat het vaak mis, gevolgd door Hoogeveen (18).

In de andere gemeenten binnen Drenthe ligt het aantal inbraken in schuren een stuk lager. In de gemeente Westerveld en in Midden-Drenthe vond bijvoorbeeld slechts één schuurinbraak plaats van januari tot en met juni van dit jaar.

Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/schuurinbraken-2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen