Boeren in Nederland ernstig bedreigd met vernieling, sabotage en brandstichting

Regio – Aan het einde van 2019 is een brief ontvangen bij boeren organisaties met daarin ernstige bedreigingen en een ultimatum, indien de boeren van Nederland doorgaan met opkomen voor hun rechten.

Iedere boerderij in Nederland is vanaf heden een doelwit voor sabotage en brandstichting, aldus omschreven in de dreigbrief. De brief is ondertekend met 4 afgekorte namen, die zeggen (extremistische) netwerken te vertegenwoordigen.
In 2019 was sprake van een toenemend aantal inbraken door (extremistische) organisaties op privéterreinen van boeren, waarbij zelfs stallen werden bezet, en vernielingen aangericht.

De Agractie Nederland en  Agrarysk Fryslân nemen deze bedreiging uiterst serieus. St. Belangen Agrarysk Fryslân (i.o) heeft hiervan aangifte gedaan namens de Nederlandse boeren. Ook de politie neemt de bedreiging uiterst serieus en heeft een vervolgonderzoek aangekondigd, waaronder forensisch onderzoek.

De organisaties roepen alle agrarische bedrijven op waakzaam te zijn, indien mogelijk camera’s te installeren en toezicht in te stellen. Stel de wijkagent in uw regio op de hoogte van de dreiging. Indien u verdachte situaties ziet, meld het via de bekende netwerken.

Daarnaast melden de organisaties zich niet te laten intimideren en door te gaan met het verdedigen van hun  belangen, waar nodig met (legale) acties, waar wij, volgens de grondwet, recht op hebben.